Få overblikket over kvote 2-ansøgninger til de danske universiteter her

OVERBLIK: Over 56.000 ansøgere har søgt ind på en videregående uddannelse via kvote 2 inden ansøgningsfristen, der blev udskudt en uge på grund af covid-19. De fleste uddannelsesinstitutioner har modtaget flere ansøgninger end sidste år.

Det er blevet mere populært at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2. Antallet af ansøgerne er steget med ti procent i forhold til 2019.
Det er blevet mere populært at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2. Antallet af ansøgerne er steget med ti procent i forhold til 2019.Foto: Pressefoto/Københavns Uni.
Simon Egelund Hansen

Den næste tid får de danske universiteter travlt med at få løst de udfordringer, som situationen omkring covid-19 medfører med hensyn til de mange kvote 2-ansøgere, der gør sig håb om at få tilbudt en plads på deres drømmeuddannelse.

Der er nemlig ekstra mange ansøgere i år, og normalt kræver institutionerne, at mange af ansøgerne møder op til optagelsesprøver eller samtaler som et led i vurderingen af deres ansøgning.

Denne process er selvsagt besværliggjort af de restriktioner, som situationen omkring coronapandemien har medført.

Ministeren er i tæt dialog med uddannelsesinstitutionerne
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) glæder sig over, at så mange har valgt at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2. Hun gør dog opmærksom på, at coronakrisen medfører en række udfordringer i forbindelse med vurderingen af ansøgninger.

Fakta

Fakta om kvote 2-ansøgere på landsplan

Ansøgere: 56.688
Stigning i forhold til sidste år: 5.066
Samlet antal ansøgninger: 68.207

Udvikling i antal førsteprioritetsansøgninger efter uddannelsestype:

Bacheloruddannelse: 16 procent
Erhvervsakademiuddannelse: 7 procent
Professionsbacheloruddannelse: -1 procent

Disse uddannelser har modtaget flest førsteprioritetsansøgninger:

Pædagog: 3.669
Medicin: 3.351
Sygeplejerske: 3.178

Kønsfordeling blandt ansøgere:

Kvinder: 60 procent
Mænd: 40 procent


Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet & Den Koordinerede Tilmelding

"Jeg er i tæt dialog med uddannelsesinstitutionerne om, hvordan de kan håndtere det på den bedst mulige måde. Alle arbejder på at være så fleksible som muligt," udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Derudover beder hun også om, at alle parter viser forståelse for situationen og er tålmodige i forhold til at modtage svar på spørgsmål om vurderingsprocessen. 

Som udgangspunkt bliver der holdt fast i de øvrige frister i forbindelse med optagelse på en videregående uddannelse. Ansøgerne vil derfor som udgangspunkt modtage svar på deres ansøgninger 28. juli.

Bred fremgang i antallet af ansøgere
Stort set alle landets universiteter oplever en stigning i antallet af ansøgere. To af landets uddannelsesinstitutioner skiller sig dog ud.

Roskilde Universitet har oplevet en lille nedgang i antallet af førsteprioritetsansøgninger, mens Københavns Universitet har oplevet en stor fremgang i antallet af kvote 2-ansøgere. 

Bente Merete Stallknecht, der er prorektor på Københavns Universitet, vurderer, at den store stigning i antallet af ansøgninger blandt andet skyldes, at Københavns Universitet har afskaffet karakterkravet på 6,0 i kvote 2, hvilket medfører, at langt flere kan ansøge.

Københavns Universitet har modtaget 7.786 flere ansøgninger end i 2019, hvilket svarer til en stigning på hele 85 procent. Men da universitetet blot udbyder omkring 1.000 studiepladser gennem kvote 2, bliver der ekstra hård kamp om pladserne i år blandt de mange håbefulde ansøgere.

På landsplan er det især antallet af førsteprioritetsansøgninger til bacheloruddannelserne, der er røget i vejret. Der er blevet indsendt 16 procent flere ansøgninger til en BA-uddannelse i forhold til sidste år.

Derimod har man oplevet en nedgang på 1 procent af førsteprioritetsansøgninger til professionsbacheloruddannelserne.

Flere kvinder søger ind på tekniske uddannelser
Både hos Aalborg Universitet og IT-Universitetet i København glæder man sig over, at flere kvinder vælger at søge ind på en af universiteternes tekniske uddannelser.

På Aalborg Universitet er andelen af kvindelige ansøgere til de såkaldte STEM-fag således steget til 39 procent i år mod 35 procent i 2019. Samtidig er det samlede antal ansøgninger til STEM-fagene steget med hele 27 procent i forhold til sidste år.

Ved Aalborg Universitet mener man, at det er vigtig, at både mænd og kvinder bidrager til udviklingen af ny teknologi.

"Derfor er vi glade for at se, at det lykkes os at tiltrække stadig flere kvindelige ansøgere til de tekniske fag," siger prorektor for uddannelse Inger Askehave i en pressemeddelelse fra Aalborg Universitet.

Hos IT-Universitetet i København har man oplevet en fremgang i antallet af førsteprioritetsansøgninger på 27 procent.

Stigningen skyldes blandt andet, at flere kvinder har valgt at søge ind på en af ITU's tekniske bacheloruddannelser, og det glæder ITU's rektor, Martin Zachariasen, sig over. 

"Det er vigtigt, at kvinder såvel som mænd er med til at skabe den digitale fremtid. Vi er derfor meget glade for at se den positive udvikling i antallet af kvindelige ansøgere til vores tekniske uddannelser," udtaler han i en pressemeddelelse fra IT-Universitetet i København. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00