Fire ting, du skal holde øje med i efterårets politiske sæson

Udflytningsplan, politiseret forskning og en svær diskussion om fordelingen af universiteternes forskningspenge. Det kan blive et meget begivenhedsrigt efterår i dansk forsknings- og uddannelsespolitik.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Det kan godt blive en travl sæson på området for videregående uddannelser og forskning. Regeringen har over de første to år sat gang i et par arbejder, som på ingen måde er afsluttet endnu.

Seneste eksempel på det er den store udflytningsplan, der skal skabe en bedre geografisk balance for videregående uddannelser i Danmark. Til efteråret skal uddannelsesinstitutionerne aflevere deres forslag til ministeren for, hvordan uddannelsespladserne skal fordeles rundt i landet, og det kan godt give politiske efterdønninger.

Aftalen betyder, at der nu er en målsætning om, at optaget på videregående uddannelser skal øges uden for de store byer - og i de store byer skal det reduceres med ti procent frem mod 2030. Efterårets planer er de første indblik i, hvordan uddannelsesverdenen selv forestiller sig den ser ud efter 2030.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00