Fond retter fokus på disruption i arbejdsliv og industri

INTERVIEW: Innovationsfondens direktør er bekymret for den danske model på arbejdsmarkedet og produktionsvirksomhederne. Forskning og investeringer skal sikre danske arbejdspladser.

Innovationsfonden peger på et stort potentiale i såkaldt industri 4.0, der dækker over produktion, der udnytter digitalisering, robotter og data i alle led af produktionen.<br>
Innovationsfonden peger på et stort potentiale i såkaldt industri 4.0, der dækker over produktion, der udnytter digitalisering, robotter og data i alle led af produktionen.
Foto: Claus Fisker/Scanpix
Mads Bang

Nye arbejdsformer og produktionsmetoder presser både det danske arbejdsmarked og de danske virksomheder. Det er baggrunden for to forskellige indsatser, som den seneste måned er sat i søen hos Danmarks Innovationsfond.

Fonden har været på forkant med forskning i nye arbejdsformer og en ny strategi for investeringer i såkaldt industri 4.0. Begge initiativer er i tråd med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye Disruption-råd og senest meldinger fra fagbevægelsen om, at der er behov for at omfavne de nye arbejdsformer for at sikre løstansattes løn- og arbejdsvilkår.

Og den dagsorden er Innovationsfondens direktør Peter Høngaard Andersen også tilhænger af.

”Vores opgave er, at Danmark får gang i vækst og beskæftigelse. Fleksibilitet på arbejdsmarkedet er en af de absolut væsentlige faktorer for det mål,” siger Peter Høngaard Andersen, direktør i Innovationsfonden.

Vores opgave er, at Danmark får gang i vækst og beskæftigelse. Fleksibilitet på arbejdsmarkedet er en af de absolut væsentlige faktorer for det mål.

Peter Høngaard Andersen
Direktør, Danmarks Innovationsfond

Han forklarer, at fonden har en vigtig rolle i forhold til at følge udviklingen i både teknologi og samfund tæt. Hvis fonden skal hjælpe danske forskere og virksomheder til at skabe vækst, så er det nødvendigt at se på de forhold, der har gjort Danmark konkurrencedygtigt hidtil.

”Jeg er faktisk bekymret. Jeg mener ikke, at vi er gearet til at tage hånd om den slags ansættelser,” siger Peter Høngaard Andersen, som tilføjer, at projekterne også har til sigte at se på, hvad de nye ansættelsesvilkår betyder for produktiviteten.

Dansk model under pres
Peter Høngaard mener, at der mangler viden om, hvad der sker på de områder, hvor vidensarbejdere skifter til mere konsulentlignende vilkår.

”Vi er nødt til at få en forståelse af, hvad det betyder for samfundet. Og det er baggrunden for, at vi har lavet et opslag for forskning i det område,” siger Peter Høngaard Andersen, som fremhæver et indlæg fra LO's forkvinde Lizette Risgaard om de nye vilkår.

”Det klassiske ansættelsesforhold, som vi kender det, bliver skiftet ud. Og hele det system, vi kender som den danske model, er under pres,” siger Peter Høngaard Andersen.

Det er dog ikke kun ansættelsesvilkår for vidensarbejdere, som bekymrer fondsdirektøren.

Ny produktion
Samtidig lancerer Innovationsfonden i disse dage en investeringsstrategi, som handler om såkaldt industri 4.0. Begrebet dækker over koblingen mellem industriproduktion, robotter, it-styring og de store mængder data, som moderne produktionsvirksomheder kan få adgang til.

Peter Høngaard Andersen fortæller, at fonden i et usædvanligt pro bono samarbejde med det store analysefirma, Boston Consulting Group, har undersøgt forståelsen af industri 4.0 i danske virksomheder.

Det kom der flere interessante resultater ud af, lyder det fra direktøren.

”Virksomhederne forventer faktisk, at det her kan føre til flere medarbejdere. Og så efterspørger de hjælp til at komme i gang,” siger han.

Blandt andet på baggrund af undersøgelsen har Innovationsfonden lavet en strategi, der skal føre til fysiske demonstrationscentre for de nye teknologier. Og samtidig er Innovationsfonden gået sammen med Industriens Fond, som skal være med til at styrke forståelsen af, hvordan de nye teknologier kan løfte forretningsforståelsen.

”De store virksomheder er med på vognen, mens det for hovedparten virker komplekst og lidt farligt,” siger Peter Høngaard Andersen.

Innovationsfondens sigte er som nævnt at skabe vækst og arbejdspladser, og Peter Høngaard Andersen mener, at det er afgørende for de danske produktionsvirksomheder, at de følger med den udvikling, som sker i disse år.

”Budskabet er klart. Alle andre er i gang med den omstilling, og hvis vi ikke kommer i gang, så kommer vi til at tabe arbejdspladser,” siger Peter Høngaard Andersen og tilføjer:

”Hvis vi kommer med på den udvikling, så er forventningen, at den kan trække en lang række jobs tilbage til Danmark.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Høngaard Andersen

Direktør, Innovationsfonden
cand.scient i biokemi (Københavns Uni. 1983), dr.med. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00