Debat

Formand: Vi er langt fra Open Access-målene

DEBAT: Open Access er de senere år kommet på den politiske dagsorden, men hvis vi skal lykkes med ambitionerne på området, skal vi gøre en større indsats. Det mener Hans Müller Pedersen, formand for Den Nationale Styregruppe for Open Access.

Open Access er en god idé, fordi det fremmer en effektiv spredning af forskningsresultater til hele samfundet. Det mener Hans Müller Pedersen, formand for Den Nationale Styregruppe for Open Access.
Open Access er en god idé, fordi det fremmer en effektiv spredning af forskningsresultater til hele samfundet. Det mener Hans Müller Pedersen, formand for Den Nationale Styregruppe for Open Access.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Müller Pedersen
Formand, Den Nationale Styregruppe for Open Access

Open Access betyder, at videnskabelige artikler, som man i dag kun har adgang til via kostbare abonnementer på videnskabelige tidsskrifter, stilles frit og gratis tilgængelige for alle, herunder for eksempel private virksomheders udviklingsafdelinger, rådgivere og medarbejdere i den offentlige sektor.

Adgang for alle til den allernyeste viden skabt på vores universiteter og øvrige forskningsinstitutioner betyder blandt andet, at danske virksomheder får bedre mulighed for at innovere og udvikle nye produkter til glæde for både deres egen og Danmarks konkurrenceevne. Open Access er så god en idé, fordi det fremmer en effektiv spredning af forskningsresultater til hele samfundet.

I samfundets interesse
Derfor er det i det danske samfunds interesse at skabe de rette incitamenter, så Open Access-potentialet kan indfries. Med dette potentiale for øje offentliggjorde Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2014 en ambitiøs national Open Access-strategi.

Vi står derfor over for en stor opgave med at skabe motivation blandt forskerne til at dele deres viden med det øvrige samfund, og i den sammenhæng kan der hentes inspiration fra udlandet.

Hans Müller Pedersen
Formand, Den Nationale styregruppe for Open Access

Første måling i et nyudviklet Open Access-barometer viser imidlertid, at der i dag kun er adgang til 18 procent af de over 20.000 artikler, som ligger inden for strategiens genstandsfelt. Selvom målingen er baseret på data fra 2014 – og strategien ikke på det tidspunkt var slået igennem – er vi langt fra målet om fri adgang for alle til videnskabelige artikler i Danmark.

De danske universiteter er alle aktive på området og arbejder med nye strategier for implementering af Open Access. Men 18 procent er alligevel et lidt skuffende resultat - set med mine øjne. Særligt fordi vi kunne komme langt videre, hvis forskerne udnyttede deres ret til at parallelarkivere artikler i et digitalt arkiv med adgang for offentligheden via internettet. Ifølge barometeret kunne op mod yderligere cirka 60 procent artikler være Open Access, hvis denne rettighed blev udnyttet.

Vi står derfor over for en stor opgave med at skabe motivation blandt forskerne til at dele deres viden med det øvrige samfund, og i den sammenhæng kan der hentes inspiration fra udlandet.

Meget kan gøres
I en rapport fra det EU-støttede projekt Pasteur4oa nævnes tre bastante kriterier, der med stor virkning ville kunne indgå i en Open Access-politik på forskningsinstitutioner: 1) ledelsen gør det obligatorisk for den enkelte forsker at arkivere sine forskningsartikler, 2) kravet kan ikke frafaldes, og 3) ledelsen kæder Open Access-arkivering sammen med evaluering af den enkelte forskers performance.

Den progressive rektor for Université de Liège, Bernard Rentier, indførte en lignende Open Access-politik i perioden 2008-2009 med gode resultater. Antallet af artikler arkiveret i universitetets åbne arkiv, ORBI (Open Repository and Bibliography), steg betragteligt, da han annoncerede, at kun artikler arkiveret heri talte med i forskerevalueringerne.

Det er vanskeligt at forestille sig noget lignende indført i Danmark - i hvert fald på kort sigt - og jeg er ikke fortaler for, at danske universiteter skal copy-paste disse eksempler. Men meget kan gøres på universiteterne for at få en større samfundsmæssig effekt af investeringerne i forskning. Hvad angår det uudnyttede potentiale for Grøn Open Access på cirka 60 procent, er der tale om lavthængende frugter, der – med en målrettet indsats – skal kunne plukkes i de kommende år.

Jeg håber derfor meget, at næste års Open Access barometer-måling falder bedre ud.

Dokumentation

Fra 7. april og en måned frem sætter Forskningsdebatten fokus på Open Access.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Müller Pedersen

Direktør, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
cand.scient.soc. i sociologi (Københavns Uni. 1987)

0:000:00