Forskningsfusion skal på plads inden finanslov

RÅDSFUSION: Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) vil have en reform af forskningsrådssystemet igennem inden finanslovsforhandlingerne. DF og Venstre er skeptiske, mens ministeren afviser spareplaner.
Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Mads Bang
De tre forskningsråd, som regeringen gerne vil smelte sammen i en stor innovationsfond, svæver stadig i politisk limbo. Men det skal der laves om på, melder uddannelsesminister Morten Østergaard (R), som gerne vil have fusionen på plads inden forhandlingerne om næste års finanslov.

"Vores forhåbning er, at når vi skal forhandle finanslov, så bliver det på baggrund af en aftale om en ny struktur og en stor satsning på at forbedre innovationen i Danmark," siger Morten Østergaard.

Planerne om at fusionere Det Strategiske Forskningsråd, Rådet for Teknologi og Innovation samt Højteknologifonden blev præsenteret af regeringen lige inden jul. Men Venstre har indtil videre blokeret, fordi det store oppositionsparti er imod at inddrage Højteknologifonden i fusionen.

Skeptisk opposition
Venstres forskningsordfører, Esben Lunde Larsen, er stadig skeptisk, efter regeringen tirsdag fremlagde sit bud på næste års finanslov. For selv om uddannelsesministeren fastholder det modsatte, så ser Esben Lunde Larsen bekymrende tendenser til besparelser på den strategiske og den fri forskning.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00