Debat

GTS: Hvis vi vil være verdensmestre i digitalisering, kræver det handling nu

DEBAT: Politikerne skal allerede i år finde midler til digitale udviklings- og demonstrationscentre, hvis danske virksomheder ikke skal sakke bagud i brugen af digitale teknologier, skriver direktør i GTS-foreningen Ragnar Heldt Nielsen.

Foto: GTS
Jens Claudi
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ragnar Heldt Nielsen
Direktør i GTS-foreningen

I GTS-foreningen har vi netop offentliggjort en analyse, hvor vi har spurgt mere end 450 fremstillingsvirksomheder om deres brug af digitale teknologier og om deres forventninger til brugen af digitale teknologier i fremtiden.

Deres svar viser, at når det handler om danske fremstillingsvirksomheders brug af digitale teknologier, falder de ud i et A, B og C hold. A-holdet udgør 27 procent af virksomhederne og er de digitale frontløbere, mens C-holdet er de 36 procent af virksomhederne, der slet ikke bruger digitale teknologier. Der er et markant skel mellem de digitalt avancerede, og de, der ikke er kommet i gang.

Vi ved, at virksomheders evne til at bruge digitale teknologier til at udvikle nye produkter eller processer bliver et afgørende konkurrenceparameter i fremtiden. Alarmklokken ringer, og der er brug for hurtigt at få fremstillingsvirksomhederne med på digitaliseringsbølgen, hvis Danmark skal fastholde sin position blandt de mest innovative lande i verden.

Fakta
Fra analysen: Fremstillingsvirksomheders brug af digitale teknologier:

Ikke digitale: 36% 

Digitale begyndere:
Novicer 15%
Startere 11%
Parate 12%

Digitalt avancerede:
På forkant 12%
Spydspidserne 11%
Vindere 4%

En af hovedkonklusionerne i vores analyse er, at virksomhederne har brug for et sted, hvor de kan komme og få afprøvet deres ideer, og hvor de samtidig har adgang til en sammenhængende rådgivning, som sikrer vejen fra den gode idé til det markedsklare produkt.

Ragnar Heldt Nielsen
Direktør, GTS-foreningen

Hvilke barrierer møder virksomhederne?
Men hvad er det for barrierer virksomhederne møder, og hvilke politiske tiltag kan sikre, at flertallet af danske virksomheder bliver digitale frontløbere?

Vores analyse viser, at for det første fejler alt for mange virksomheder et eller flere steder på vejen fra den gode idé til implementeringen af et nyt digitalt produkt eller en ny automatiseret produktion. Det skyldes, at udnyttelsen af digitale teknologier er forbundet med en høj grad af kompleksitet. Tager man teknologiske og markedsmæssige fejl under et er fejlraten i dag på mellem 60-80 procent.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

For det andet er der allerede i dag mangel på digitale kompetencer i produktionsvirksomhederne, og her er der tale om en udfordring, der forventes at stige yderligere i fremtiden. 44 procent af de danske fremstillingsvirksomheder har ingen ansatte med IT-baggrund, og 20 procent har ingen ansatte med ingeniør-eller teknisk uddannelse.

Det er et kæmpe problem, da adgang til disse kompetencer er afgørende for, at virksomhederne med succes kan udnytte nye digitale teknologier.

En tredje barriere er, at mange virksomheder har svært ved at etablere en overbevisende business case for digitalisering. Det er en alvorlig hindring for investering, fordi dokumentation af udviklingsomkostninger og forventet omkostningsreduktion eller markedspotentiale er en betingelse for at kunne rejse kapital.

Sidst, men ikke mindst peger analysen på, at ingen virksomheder kan klare sig uden samarbejdspartnere, fordi kompleksiteten i nye digitale teknologier er så omfattende, at virksomhederne ikke kan have alle kompetencer i huset. Der eksisterer allerede flere enkeltstående muligheder for prototypeudvikling, rådgivning og testfaciliteter, men vores vurdering er, at der er store potentialer i at udvikle mere sammenhængende indsatser.

Der er brug for at handle nu
Der er brug for at handle nu, hvis de ikke-digitaliserede virksomheder skal overleve i fremtiden. Det er en virkelighed, der er ved at gå op for de fleste.

Senest er ”Erhvervspartnerskab for avanceret produktion” sat i gang af Erhvervs- og Vækstministeriet med Troels Lund Poulsen i spidsen. Det er en positiv satsning, som vi ser som et startskud til en endnu større indsats.

En af hovedkonklusionerne i vores analyse er, at virksomhederne har brug for et sted, hvor de kan komme og få afprøvet deres ideer, og hvor de samtidig har adgang til en sammenhængende rådgivning, som sikrer vejen fra den gode idé til det markedsklare produkt.

Politikerne skal finde midler allerede i år
Vi anbefaler derfor, at politikerne allerede i år finder midler i forskningsreserven til en markant dansk indsats med fokus på udviklings- og demonstrationscentre til Internet-of-Things og smart produktion. Det kan ske ved at tilføre Innovationsfonden substantielle midler til at etablere centre på områder, hvor Danmark har industrielle styrkepositioner eller potentialer.

Udover at være et sted, hvor virksomhederne kan få afprøvet ideer og produkter, skal disse centre være en del af et større netværk af kompetencer, som sikrer, at det bliver overskueligt for den enkelte virksomhed at finde frem til relevante samarbejdspartnere undervejs i udviklingsarbejdet.

Et godt eksempel på dette er Center for Robotteknologi på Teknologisk Institut, hvor virksomheder kan komme og afprøve nye robotteknologier. Men da robotcentret samtidig er en del af en robotklynge etableret omkring Odense, får virksomheden samtidig adgang til en kæde af kompetencer, der dækker hele vejen fra idé til produkt.

Det er blot en af anbefalingerne i analysen "Mere digital kamp på kedlerne". Bolden er sat i spil, og det er tid til handling, hvis vi vil sikre, at Danmark (også) i fremtiden er blandt verdens bedste til at udnytte digitale teknologier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ragnar Heldt Nielsen

Direktør, GTS-foreningen
cand.scient.pol. med specialisering i anvendt datalogi (Københavns Uni. 1996)

0:000:00