Højtuddannede stiller krav til akutuddannelse

AKUTPAKKE: Regeringens akutpakke har ikke nok fokus på relevante uddannelser til de højtuddannede, der kan ryge ud af dagpengesystemet efter nytår. Sådan lyder kritikken fra AC og IDA.
De højtuddannede ledige får ikke mange muligheder for relevant uddannelse med regeringens akutpakke, lyder kritikken fra AC og IDA.
De højtuddannede ledige får ikke mange muligheder for relevant uddannelse med regeringens akutpakke, lyder kritikken fra AC og IDA.Foto: Colourbox.com
Mads Bang

Uddannelserne, som er en del af regeringens akutpakke, risikerer at ramme ved siden af de ledige højtuddannede.

Det har fået akademikernes paraplyorganisation AC til at rejse en række krav til det lovforslag, som skal sikre uddannelse til de ledige, der er ved at falde ud af dagpengesystemet. Ingeniørforeningen IDA er endnu mere kritisk og kalder akutpakken et hold-kæft-bolsje.

AC peger i et høringssvar om de nye muligheder for uddannelse på, at der er lagt op til, at ordningen kun omfatter uddannelser udbudt af offentlige institutioner.

"Der er ikke lagt op til, at private udbydere kan komme på banen. I første udkast står der, at det kun er offentlige uddannelser, som er omfattet. Det mener vi ikke er nok," siger Jens Mølbach, sekretariatschef i AC.

Pakken indeholder ikke det rigtige, og villigheden til at putte ordentlige ressourcer i indsatsen er der ikke. Det er et hold-kæft-bolsje

Morten Thiessen
Formand, IDA's arbejdsmarkedsudvalg

Han forklarer, at mange i risikogruppen kun har studieerfaring og erfaring fra job i den offentlige sektor, og det er nødvendigt at efteruddanne dem, så de i højere grad kan få job i det private erhvervsliv. Og det er vigtigt for AC, at for eksempel kurser i forretningsforståelse, der både udbydes som private og offentlige uddannelser, bliver en mulighed for de ledige.

"Vi har evalueringer, der viser, at det er med til at flytte deres tænkesæt i forhold til job i private virksomheder," fortæller Jens Mølbach.

Lovforslaget har ifølge AC især fokus på de ledige med kortere eller ingen uddannelse, og Jens Mølbach mener, at det er vigtigt at få en så bred ordning som muligt.

"Vi mener, at der skal være så stort et udbud som muligt, og vi kæmper mod de begrænsninger, der er i forslaget," siger han.

Problem for dimittender
AC stiller ikke kun krav om bedre muligheder for private udbydere af uddannelser til de højtuddannede. 400 af de ledige akademikere er dimittender og har ikke den forudgående erhvervserfaring, som er et krav på en række master- og diplomuddannelser.

"En del har ikke haft to års erhvervserfaring, og vi er begyndt at se de første dimittender blandt de udfaldstruede," siger Jens Mølbach.

AC opfordrer regeringen til at indføre en generel dispensation på de kurser og master-uddannelser, som kræver to års erhvervserfaring.

Ingeniører dumper pakkeløsning
Ingeniørforeningen IDA er meget kritisk i forhold til de uddannelser, der er en del af ordningen. Formanden for IDA's arbejdsmarkedsudvalg, Morten Thiessen, mener, at med relevante uddannelsesmuligheder ville man kunne gøre noget for de godt 277 IDA-medlemmer, som frem til februar er i risikogruppen. Men det kommer ifølge Morten Thiessen ikke til at ske med den nuværende ordning, og han mener helt generelt ikke, at ordningen har noget at tilbyde de ledige ingeniører.

"Vores medlemmer skal ikke på et AMU-kursus, og det er uheldigt, at antallet af uddannelsesudbydere er begrænset til de offentlige. Universiteternes tomme pladser spiller ikke godt sammen med behovet på arbejdsmarkedet," siger Morten Thiessen.

Han er især skuffet over, at regeringen haster en akutpakke igennem, når ingeniørerne i en længere periode har slået til lyd for, at der skabes et bedre overblik over behovet på arbejdsmarkedet.

"Vi har i årevis sagt, at der er behov for en behovsafklaring på arbejdsgiversiden. Der synes jeg, at Dansk Industri har sovet i timen," siger Morten Thiessen, som peger på, at et bedre overblik over for eksempel behovet for specialiserede ingeniører kunne resultere i målrettet uddannelse og videreuddannelse.

"Hvis vi havde en afklaring af behovet, så ville det være lettere at finde ud af, hvilken uddannelse der skal til. Det nytter ikke at sige: I kan få syvende semester i elektronik. Det er et slag i luften, som ikke fører os til den varige beskæftigelse og vækst, som vi skal have," siger Morten Thiessen, som konstaterer, at regeringen efter hans mening heller ikke har afsat de ressourcer, som et reelt uddannelsesløft af de ledige ville kræve.

"Pakken indeholder ikke det rigtige, og villigheden til at putte ordentlige ressourcer i indsatsen er der ikke. Det er et hold-kæft-bolsje," lyder dommen fra Morten Thiessen.

Dokumentation

Uddannelser, som er med i ordningen om særlige uddannelser til ledige

1) Ordblindeundervisning og Forberedende Voksenundervisning (FVU)
2) Almen Voksenuddannelse (AVU), herunder dansk som andetsprog
3) Hf-enkeltfag
4) Erhvervsuddannelser, herunder grundforløb
5) Gymnasiale uddannelser
6) Gymnasiale suppleringskurser
7) Arbejdsmarkedsuddannelser (AMU-kurser)
8) Kombinerede FVU- og AMU- og AVU-forløb
9) Enkeltfag på erhvervsuddannelser, der tages som en del af en grundlæggende voksenuddannelse
10) Videregående voksen- og efteruddannelse, der er udbudt af offentlige institutioner.

Kilde: Forslag til lovuddannelsesordning for ledige, som har opbrugt deres dagpengeret


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Mølbach

Fhv. sekretariatschef, Akademikerne
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

0:000:00