Inden samråd om skandalebyggeri: Partier kræver løsning for universitet

BYGGEREGNING: Flere partier i Folketinget vil redde Københavns Universitet fra de huslejestigninger, der ifølge universitetet kan koste et trecifret antal forskerstillinger. Ministre er kaldt i samråd i sagen om den skandaleramte Niels Bohr-bygning. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenChris Lehmann

Det kan ikke være meningen, at vigtige forskningsmidler bliver brugt til dyre huslejestigninger og indbetalinger til staten

Katarina Ammitzbøll (K)
Forskningsordfører
Fakta
Det skal regeringen svare på ved samrådet

1. Hvilke initiativer påtænker regeringen at foretage for at undgå fyringer og store økonomiske tab for Københavns Universitet på baggrund af overskridelserne i byggeriet af Niels Bohr-bygningen?
2. Vil ministeren oplyse, hvornår den officielle overdragelse fra Vejdirektoratet under Transport- og Boligministeriet til Københavns Universitet forventes at finde sted – og under hvilke økonomiske vilkår?
3. Vil ministeren redegøre for, hvordan regeringen fremadrettet vil undgå tilsvarende situationer ved statsligt byggeri på universitetsområdet, så urimelige byggeoverskridelser får store konsekvenser for niveauet af dansk forskning og uddannelse? 


Kilde: Folketingets hjemmeside

Forsinkelser og en ad flere omgange stigende regning for opførelsen af Niels Bohr-bygningen kan gå hårdt ud over dansk forskning.

Københavns Universitet, der skal leje sig ind i bygningen, risikerer nemlig en huslejestigning på omkring 130 millioner kroner om året i forhold til den oprindelige pris. 

Det kan ifølge universitetet betyde, at man er nødt til at nedlægge op imod 170 forskerstillinger. Men det vil flere af Folketingets partier nu gøre noget ved. 

Dokumentation

Niels Bohr-byggeriet 

Med et første spadestik i 2015 og et oprindeligt mål om et færdig byggeri i 2017  
burde Niels Bohr-bygningen på Jagtvej i København for længst være taget i brug af forskere og studerende på Københavns Universitet. Men sådan er det langt fra gået. 
 
Byggeriet er af forskellige årsager flere gange blevet udskudt, ligesom regningen  løbende har vokset sig større.  
 
I alt står bygningen på nuværende tidspunkt til at koste 4,2 milliarder kroner, når den står færdig. Dermed er byggeriet blevet over dobbelt så dyrt som det oprindelige prisoverslag på 1,8 milliarder kroner.  
 
Det står til at blive et alvorligt problem for Københavns Universitet, der skal leje sig ind i bygningen. Lejen er nemlig steget voldsomt på grund af de mange forsinkelser og fordyrelser, fordi lejesatsen er direkte afhængig af de samlede omkostninger til byggeriet.  
 
I alt vil den årlige leje stige med 130 millioner kroner, og det vil ifølge universitetet betyde, at man er nødt til at opsige op imod 170 forskerstillinger. 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024