Debat

Innovation: Tænk stort, start med de små!

DEBAT: Hvis Danmark skal blive bedre til innovation, skal der være tydelige mål for innovationsindsatsen, bedre rammer for inddragelse af SMV'erne og fokus på storskala-pilotproduktion. Det mener Ragnar Heldt Nielsen, direktør i Godkendt Teknologisk Service.
Foto: pressefoto/GTS
Researcher på portalerne Altinget | Forskning & Innovation, Altinget | By & Bolig samt Altinget | Transport. Studerer politisk kommunikation og ledelse på CBS.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ragnar Heldt Nielsen
Direktør i Godkendt Teknologisk Service, GTS

Danmark er stadig fanget af den økonomiske krise med mangel på arbejdspladser, alt for lav vækst og dårlig konkurrenceevne. Regeringen har derfor lanceret en ny innovationsstrategi, som skal være med til at styrke Danmarks globale position, skabe vækst og flere job. Det skal bl.a. ske gennem øget videnudveksling mellem videninstitutioner og virksomheder. Det kan GTS være med til at sikre.

En af de centrale indsatser i regeringens innovationsstrategi er de nye store 360-graders "Samfundspartnerskaber om innovation". Her skal aktører fra forskning, erhvervsliv og GTS-institutter m.fl. sammen udvikle løsninger på strategisk udvalgte samfundsudfordringer.

Tre tiltag mod øget innovation
Inden for en kort årrække (3-5 år) er formålet med partnerskaberne at accelerere innovationen og understøtte implementering i storskala. Det skal ske i et samspil mellem danske viden- og erhvervsmæssige styrkepositioner, offentlig regulering og efterspørgsel.

Fakta
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Resultatet forventes at blive langt flere innovative danske virksomheder, der kan klare sig i den globale konkurrence. Hvis det skal lykkes, er det nødvendigt, at man i udformningen af indsatsen lægger vægt på mindst tre ting. For det første skal der være tydelige mål for innovationsindsatsen, for det andet skal der være bedre rammer for inddragelse af små og mellemstore virksomheder, og for det tredje skal der være fokus på storskalapilotproduktion.

1) Tydelige rammer, mål og succeskriterier for innovationsindsatsen
Erfaringerne fra GTS-institutternes deltagelse i bl.a. SPIR viser, at manglende fælles forståelse for innovationsindsatsens mål og krav til volumen, proces og betingelser er en væsentlig barriere for, at indsatsens resultater bliver omsat til innovation til gavn for vækst og arbejdspladser i dansk erhvervsliv. Det er derfor afgørende, at mål og vurderingskriterierne for innovationsindsatsen bliver skærpede, så det tydeligt fremgår, hvilke resultater der skal komme ud af indsatsen. 

Mange små og mellemstore virksomheder har ikke kapacitet eller kompetence til af egen kraft at indgå i direkte samarbejde med forskningen. Samtidig er der typisk en større afstand mellem de spørgsmål, der optager forskningen, og de spørgsmål og den tidshorisont, der gør sig gældende for mange små og mellemstore virksomheder.

Ragnar Heldt Nielsen
Direktør i GTS

2) Bedre rammer for inddragelse af små- og mellemstore virksomheder
Hvor relationen mellem universiteternes forskning og store virksomheder med egen FoU fra start kan foregå peer-to-peer, så er dette i langt mindre grad tilfældet for de små og mellemstore virksomheder. Mange små og mellemstore virksomheder har ikke kapacitet eller kompetence til af egen kraft at indgå i direkte samarbejde med forskningen. Samtidig er der typisk en større afstand mellem de spørgsmål, der optager forskningen, og de spørgsmål og den tidshorisont, der gør sig gældende for mange små og mellemstore virksomheder. Forsknings- og udviklingsresultaterne vil ofte først få en relevans, når de når en vis modenhed.

3) Fra demonstration til storskala
Alt for få virksomheder vover springet fra den nuværende portefølje til udvikling af næste generations produkter. Det gælder ikke mindst de små og mellemstore virksomheder, der stadig hænger efter i forhold til at introducere nye produkter og processer. Det er derfor afgørende for dansk vækst og arbejdspladser, at vi får flere virksomheder til at satse målrettet på, hvad man kan kalde "zonen for nærmeste udviklingsmulighed." 

Udfordringer for SMV'erne
En væsentlig udfordring for mange små og mellemstore virksomheder er, at de er dårligt rustet til at implementere nye avancerede produktionsmetoder og starte egentlig storskalapilot- og nulserie-produktion af nye produkter. Det skyldes blandt andet, at virksomhederne er langt mindre kapitalintensive end store virksomheder. Endvidere er risikoen knyttet til springet fra udviklingsprojekt til gennemførelsen af egentlige pilotproduktion ofte så stor, at det i mange tilfælde ikke kan retfærdiggøre den nødvendige investering. Den manglende pilotproduktion er samtidig med til at afholde potentielle investorer fra at gå ind med finansiering. Derfor bliver alt for mange innovative ideer til nye produkter og teknologier efterladt på projektstadiet.

GTS-nettet er parat til at spille en central rolle i fremtidens "Samfundspartnerskaber om innovation." Det gælder både som "innovationsmotor", som teknologiintegrator, og videnformidler. Men også i forhold til gennemførelse af test, rapid prototyping og gennemførelse af storskalapilot- og nulserie-produktion inden for områder dækket af nettets infrastruktur. 

GTS-institutterne står ofte med en unik viden om komplekse systemer, og hvordan disse systemer spiller sammen med andre systemer. Denne viden er afgørende, når der skal skabes innovation på tværs af systemgrænser og teknologier. Universiteterne har ofte spidskompetencer inden for specifikke fagtekniske områder, og virksomhederne leverer ofte komponenter eller specifikke løsninger til et afgrænset markedssegment. Her vil GTS ofte være den teknologiintegrator, der er i stand til at sammensætte nye innovative systemløsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ragnar Heldt Nielsen

Direktør, GTS-foreningen
cand.scient.pol. med specialisering i anvendt datalogi (Københavns Uni. 1996)

0:000:00