Innovationsfond åbner for millionstøtte til forskere

INNOVATION: Danske forskere får nu mulighed for at få op til fem millioner kroner i støtte til at omdanne forskningsideer til innovative produkter. Innovationsfonden har søgt inspiration fra forskere, der har skabt spin out-virksomheder og målrettet Innobooster-programmet til forskere.

Innovationsfonden åbner nu for innovationsstøtte til forskere fra alle videnskabelige 
retninger, hvad enten det er teknisk, natur-, sundheds-, 
samfundsvidenskabelig eller humanistisk forskning.<br><br>
Innovationsfonden åbner nu for innovationsstøtte til forskere fra alle videnskabelige retninger, hvad enten det er teknisk, natur-, sundheds-, samfundsvidenskabelig eller humanistisk forskning.

Foto: colourbox.com
Mads Bang

Nu åbner Danmarks Innovationsfond for pengekassen til danske forskere, hvis forskning kan bruges til at udvikle nye produkter eller løsninger. Der er afsat 250 millioner kroner til ordningen.

Innovationsfondens program Innobooster vil nu også rumme et særligt spor for forskere. Det betyder, at forskere, der har brug for penge og hjælp til at komme videre med at udnytte forskningen til at skabe nye produkter, kan få op til fem millioner kroner.

Vigtige iværksættere
Innovationsfonden fremhæver, at den nye ordning har speciel betydning, fordi forskere er vigtige iværksættere i Danmark.

”Forskere er vigtige iværksættere. De skaber produktive virksomheder, og skaber ny viden, som er et af de vigtigste råstoffer, vi har i Danmark,” siger Peter Høngaard Andersen, direktør i Innovationsfonden.

Fakta
InnoBooster

Innobooster hjælper mindre virksomheder, iværksættere og forskere med at realisere deres gode idéer.

I en innovationsplan gennemtænkes idéen, dens potentialer, faldgruber og gevinster. Med planen i hånden kan man søge finansiering fra Innovationsfonden til at gøre idéen til virkelighed.

Der kan søges op til fem millioner kroner, hvis den mindre virksomhed, iværksætteren eller forskeren også selv er parat til at investere i projektet. Innovationsforløbet kan vare op til tre år.



Kilde: Danmarks Innovationsfond

Han forklarer, at fonden har arbejdet målrettet med at forbedre mulighederne for forskere, fordi innovationen ikke er fulgt med dansk forskning, som på nogle områder er i verdenseliten.

”Vi mener, at der er en opsparet værdi på de danske universiteter, som man ikke har kanaliseret ud,” siger Peter Høngaard Andersen.

Vi mener, at der er en opsparet værdi på de danske universiteter, som man ikke har kanaliseret ud.

Peter Høngaard Andersen
Direktør i Innovationsfonden

Han forklarer, at fonden helt konkret har tilrettet kravene til ansøgere, så de bedre passer forskere, og samtidig vil man opfordre forskerne til at søge støtte over flere omgange, så det enkelte projekt kan blive testet og udviklet løbende. Inspirationen kommer fra forskere, der har skabt virksomheder ud fra deres forskning.

”Vi har talt med forskere, som har lavet spin-out virksomheder, om hvilke problemer de havde, og så har vi bygget det ind i vores retningslinjer,” siger Peter Høngaard Andersen.

Innobooster vil støtte projekter ud fra en individuel vurdering af en forretningsplan . En af nyskabelserne i Innobooster er, at der er åbent for ansøgninger hele året. Og forskerne vil få svar i løbet af en måned. Fonden understreger desuden, at der er åbnet for forskere fra alle retninger, hvad enten det er teknisk, natur-, sundheds-, samfundsvidenskabelig eller humanistisk forskning.

Ros fra minister
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) er glad for, at der nu er en indgang for forskere til den store fond.

”Det er helt afgørende, at forskere får gode rammer for at gøre deres innovative idéer til virkelighed,” konstaterer ministeren i en pressemeddelelse, hvor han også opfordrer alle forskere med gode innovations-ideer til at søge fonden.

Det er allerede nu muligt for forskere at søge Innobooster.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Peter Høngaard Andersen

Direktør, Innovationsfonden
cand.scient i biokemi (Københavns Uni. 1983), dr.med. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00