Julesamtale med Esben Lunde Larsen

JULEKALENDER: Altinget.dk interviewer hver dag frem mod jul en folketingspolitiker. En af dem er forskningsordfører Esben Lunde Larsen fra Venstre.
Esben Lunde Larsen er inspireret af N.F.S. Grundtvigs frihedssyn i sin uddannelsespolitik.
Esben Lunde Larsen er inspireret af N.F.S. Grundtvigs frihedssyn i sin uddannelsespolitik.Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Susie Lund
Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg har altid været politisk og samfundsmæssigt interesseret, det ligger i generne i min familie. Jeg valgte derfor i 10. klasse at tage i erhvervspraktik i Folketinget ved Venstres daværende uddannelses- og forskningsordfører Hanne Severinsen. Kort tid efter blev jeg medlem af Venstres Ungdom og har været engageret i det politiske lige siden. Mens jeg læste teologi på Københavns Universitet, arbejdede jeg som politisk medarbejder i Venstres Folketingsgruppe, blev valgt ind i byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune og blev senest valgt ind i Folketinget.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Mit politiske mål er at få myndiggjort den enkelte dansker til at tage et større ansvar for sit eget liv via uddannelse, dannelse og oplysning. Jo flere kompetencer man har som menneske, desto bedre vil man være til at håndtere sin egen livssituation, og det er i bund og grund frihed for mig. Jeg synes, at det er vigtigt, at politikerne ikke blot har øje for, at de studerende kommer igennem uddannelsessystemet på normeret tid, men at de studerende samtidig får mulighed for at danne sig i uddannelsen, så eksamenskarakterer ikke er det eneste mål.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Jeg kan sige en historisk og en nulevende. Jeg har været meget inspireret af N.F.S. Grundtvig og den frihedsindsats, som han ydede i 1800-tallet, hvilket jeg også har skrevet ph.d. om. Men da jeg blev mere politisk bevidst, har jeg også haft Uffe Ellemann-Jensen som et politisk forbillede. Han er en farverig politiker, der går ind i politikken med en god portion humor, men samtidig besidder en stor dygtighed. Det har der været noget befriende over.

Hvilken modstander har du størst respekt for?

Fakta
Esben Lunde Larsen er 34 år, har en kandidatgrad i teologi og er ved at afslutte en ph.d. om N.F.S. Grundtvigs frihedssyn. Han blev valgt ind i Folketinget i 2011 og sidder i dag som forskningsordfører for Venstre.

Kilde: ft.dk

Den minister, som jeg har haft mest samarbejde med indtil nu, er uddannelsesminister Morten Østergaard, og jeg har stor respekt for hans villighed til at opnå resultater. At vi så ikke altid når så langt, som vi gerne ville, og regeringspartierne måske også synes, at de afgiver for meget for at indgå kompromisser, det er så en anden sag. Men jeg har generelt stor respekt for de politikere, der er fagligt dygtige og kan klare sig uden manuskript i Folketingssalen.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Mit politiske mål er at få myndiggjort den enkelte dansker til at tage et større ansvar for sit eget liv via uddannelse, dannelse og oplysning. Jo flere kompetencer man har som menneske, desto bedre vil man være til at håndtere sin egen livssituation, og det er i bund og grund frihed for mig.

Esben Lunde Larsen
MF, Venstre

Nu bor jeg lige ned til Ringkøbing Fjord, så det at være ude i naturen og ikke have noget i kalenderen er rekreation for mig. Jeg nyder at være sammen med familien hjemme i lokalmiljøet og tage på nogle ferier i løbet af året, hvor jeg kan trække stikket helt ud.  

Hvad er den bedste bog, som du har læst i år?

Jeg må være ærlig at sige, at nu hvor jeg har læst så meget forskningslitteratur, fordi jeg har afleveret min afhandling, har jeg ikke fået læst så mange skønlitterære bøger, som jeg plejer. Jeg har læst en bog, der hedder ”I hjertet var vi kæmper”, der er en beretning om en jødisk dværgfamilie, som overlevede Holocaust. Jeg har altid været meget optaget af jødisk litteratur, så jeg har læst mange skildringer fra 2. Verdenskrig, men den her bog har efterladt det største indtryk.

Er du stadig politiker om 5 år?

Hvis vælgerne vil det, så er jeg også politiker om 5 år. Jeg er utrolig glad for mine politiske arbejdsområder og udviklingsarbejdet ”Velfærd med frihed” i Venstre, som jeg er formand for. Jeg beskæftiger mig forhåbentlig fortsat med uddannelsespolitik om 5 år, men det er også muligt, at jeg er begyndt at kigge på udenrigspolitikken, der også har min interesse.    

Hvad fortryder du fra 2012?

Jeg ved ikke, om man kan kalde det en fortrydelse, men det er jo lykkedes regeringspartierne at give et billede af, at Venstre i nogle tilfælde ligger i hængekøjen. Hvis vi selv har været skyldig i, at det billede kunne dannes, så kunne jeg godt fortryde det. For det er ikke tilfældet, men udelukkende politisk positionering. I det her Folketingsår synes jeg ikke, at der har været grund til de store fortrydelser.

Hvad ser du frem til i 2013?

Jeg ser frem til at kunne engagere mig mere i værdidebatten, og jeg ser frem til at have mere frirum i øverste etage, nu hvor ph.d.en er afsluttet. Jeg har altid godt kunnet tænke mig at udgive bøger, og det bliver en realitet i 2013, hvor jeg udgiver min afhandling om N.F.S. Grundtvigs frihedssyn som en mere letlæselig bog.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Hanne Severinsen

Komitémedlem, Den Danske Helsinki-Komité, fhv. MF (V), fhv. næstformand, Teknologirådet, valgobservatør, Europarådet
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 1973)

Uffe Ellemann-Jensen

Fhv. udenrigsminister (V), MF og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

0:000:00