Debat

Studerende: Vi unge er trætte af at være regeringens forsøgskaniner

’Danmark kan mere III’ er seneste skud på stammen i en række af hovedløse uddannelsesreformer, som ikke fører til andet end et øget stressniveau, skriver Xenia Anderson, der er studerende og folketingskandidat for Frie Grønnne.

Hvis regeringen virkelig ønsker at skabe flere studerende på erhvervsuddannelserne, så er det en dårlig strategi at gøre dette ved at forringe universitetsuddannelserne og samtidigt øge stressniveauet markant på en allerede presset generation, skriver Xenia Anderson (FG).
Hvis regeringen virkelig ønsker at skabe flere studerende på erhvervsuddannelserne, så er det en dårlig strategi at gøre dette ved at forringe universitetsuddannelserne og samtidigt øge stressniveauet markant på en allerede presset generation, skriver Xenia Anderson (FG).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Xenia Anderson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringens nyeste reformudspil ’Danmark kan mere III’ ønsker at halvere studietiden på halvdelen af kandidatuddannelserne på udvalgte studielinjer.

’Danmark kan mere III’ ligger op til, at kandidatstuderende skal læse 75 ECTS, altså hvad der svarer til 2,5 fuldtidssemestre på et år. Hvad må vi som studerende ofre, for dette skal kunne lade sig gøre?

Må vi droppe studiejobs og håbe på, vi har en rig familie, der kan hjælpe? Må vi skære i den indsats, vi kan lægge i studiet, fordi vi ikke har tid til fordybelse? Eller må vi ofre vores mentale helbred ved at inddrage weekender og ferier?

Forringelser og konkurrence

Det nye reformudspil får stor kritik af professorer, eksperter og dele af erhvervslivet.

Hvem bliver mest eftertragtet på arbejdsmarkedet? De som har tid til studierelevante jobs og praktik under kandidaten, eller dem som er hurtigst færdige?

Xenia Anderson (FG)
Folketingskandidat, Sjællands Storkreds

De alle er enige, om at det vil forringe kvaliteten på uddannelsen og stille de studerende dårligere på arbejdsmarkedet i forhold til dem med en 2-årig kandidatuddannelse, altså et A- og B hold på arbejdsmarkedet.

Ikke nok med at regeringens udspil risikerer at forringe kvaliteten af uddannelserne, så sætter den også mig og mine medstuderende i direkte konkurrence mod hinanden på arbejdsmarkedet.

Hvem bliver mest eftertragtet på arbejdsmarkedet? De som har tid til studierelevante jobs og praktik under kandidaten, eller dem som er hurtigst færdige?

Det stressende karakterræs, som på gymnasierne er en afgørende faktor, for hvilke uddannelser vi efterfølgende kan få adgang til, forfølger os nu ind på universiteterne og arbejdsmarkedet.

En ulv i fåreklæder

Tal viser gang på gang, at vi unge i historisk høj grad er ramt af et stigende stressniveau, som ingen politikere rigtigt kan blive enige om, hvor opstår. Som ung, født omkring århundredeskiftet, har jeg et godt bud på en af de afgørende faktorer.

Regeringens forslag er ikke andet end besparelser på universiteterne, udlagt som en tjeneste til os.

Xenia Anderson (FG)
Folketingskandidat, Sjællands Storkreds

Vi har igennem vores levetid gennemlevet reformer på alle dele af vores uddannelse.

Først den fejlslagne folkeskolereform i 2014, dernæst de øgede karakterkrav på gymnasierne i 2019 og nu på universiteterne, hvor regeringen vil lave markant om på vores uddannelser og øge presset på de studerende.

Regeringens forslag er en ulv i fåreklæder; det er ikke andet end besparelser på universiteterne udlagt som en tjeneste til os, de studerende.

Hvis regeringen virkelig ønsker at skabe flere studerende på erhvervsuddannelserne, så er det en dårlig strategi at gøre dette ved at forringe universitetsuddannelserne og samtidigt øge stressniveauet markant på en allerede presset generation.

I stedet kunne de eksempelvis droppe ideen om at udflytte studiepladser til byer, hvor få unge har lyst til at bosætte sig og i stedet placere flere studiepladser på de erhvervsuddannelser, som mangler studerende i de mere attraktive studiebyer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Xenia Anderson

Fhv. folketingskandidat (FG), Sjællands Storkreds
Humaniora (Roskilde uni.)

0:000:00