Debat

Krifa: Giv studerende to ekstra SU-klip efter endt uddannelse

Alt for mange studerende bliver færdige på samme tid og det endda lige før sommerferien, hvor der er få jobs at få. Derfor bør de studerende få to ekstra klip, mener formand Eik Bidstrup.

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Eik Dahl Bidstrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Engang lukket land for de fleste. I dag en åben vej for mange."

Sådan sagde vores statsminister Mette Frederiksen i sin åbningstale i Folketinget om adgangen til de danske universiteter. Det er i høj grad på grund af den statsfinansierede uddannelsesstøtte.

For mig at se er SU’en med til at sikre et uddannelsessystem, hvor der er reel plads til og muligheder for alle, uanset om man er vokset op i Gellerup eller Hellerup.

I et videnssamfund som Danmark har vi ikke råd til at gå glip af kloge hoveder, fordi de tilfældigvis er børn af forældre, der ikke er ressourcestærke. Ligesom vi heller ikke har råd til at gå glip af kloge hænder. Det må ikke blive den sociale arv, der alene dikterer, om man går i den ene eller anden retning.

Når det er sagt, så handler SU ikke kun om social mobilitet.

Plads til studierelevant arbejde
SU handler også om at give de studerende en vis indkomst, så de kan fokusere på det, der er vigtigt. Nemlig studierne og et relevant fritidsjob.

Det kan skabe en ny social slagside, hvis dem, der ikke kommer fra økonomisk stærke hjem, bliver placeret bagerst i jobkøen, fordi de i kampen om at få det hele til at hænge sammen er nødt til at være mindre selektive i deres jobvalg. Det er ikke en vej, jeg ønsker, at hverken de studerende eller virksomhederne skal gå.

Det vil være noget af et selvmål at have et system, der bremser de unge i at få erfaring på kontoen, inden de rammer arbejdsmarkedet.  

Eik Bidstrup
Formand for Krifa

Undersøgelser viser nemlig, at brancherelevant arbejde er den mest afgørende faktor for, at de unge får deres første job efter endt studie. Derfor skal vi selvfølgelig have et system, der giver de unge de bedste muligheder for at blive en aktiv del af arbejdsmarkedet.

Det vil være noget af et selvmål at have et system, der bremser de unge i at få erfaring på kontoen, inden de rammer arbejdsmarkedet.

Giv to dimittend-klip
I Krifa kan vi se, at de fleste studerende står med eksamensbeviset i hånden lige op til sommerferien. Hvor der er færrest jobmuligheder. Det er ærlig talt uhensigtsmæssigt. Man kan have nok så meget relevant erfaring på CV’et, hvis der ingen job er at få.

Men med to ekstra SU-klip kan de unges overgang fra studie til job forlænges. I stedet for at alle står jobparate på samme tid, og mange dermed går direkte ind i ledighedskøen, bliver de jobsøgende unge spredt ud over en længere periode.  

Vi kunne kalde det dimittend-klip. Her skal de unge bruge tiden på at søge job, fortsætte deres studiejob, mens de eksempelvis forsøger at gøre det til en fuldtidsstilling eller måske endda takke ja til praktik, der kan give lidt på CV’et.

Står de ikke med kontrakten på deres første job i hånden efter de to ekstra måneder, skal vi selvfølgelig tage imod dem med åbne arme i a-kassen, hvor vi vil være deres rygstøtte i jobjunglen.

De unge skal komme godt fra start i arbejdslivet, men de skal ikke bare have et arbejde. De skal have et arbejde, hvor de trives. Det kan sagtens være et job, som ikke var deres førsteprioritet. Men de skal trives, for det betaler sig – både for den enkelte, virksomhederne og samfundet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024