Debat

SF om forslag om SU-forringelser: "Jeg finder det dybt provokerende"

I SF vil man ikke diskutere forringelser af SU'en. Mens boligpriserne stiger, og de studerende oplever massiv stress, er det ikke løsningen også at presse dem økonomisk, skriver Astrid Carøe (SF).

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg er alvorligt bekymret for vores studerende. I kølvandet på fremdriftsreformen og de seneste års nedlukninger er antallet af unge, der lider af angst, stress og depressioner eksploderet.

Samtidig er det blevet meget sværere for studerende at få økonomien til at række, fordi studiebyernes tårnhøje huslejeniveau og de stigende priser gør det nærmest umuligt at leve for en SU. Det har alvorlige konsekvenser. Næsten halvdelen af de studerende bruger hele deres indtægt, før måneden er begyndt, og de må enten nedprioritere studierne eller gældsætte sig for at kunne betale regningerne.

For mig at se er det en fuldstændig hovedrystende udvikling, der skriger til himlen på handling. Men alt imens boligpriserne stiger, og de studerendes situation bliver mere og mere håbløs, så vil højrefløjen og Dansk Erhverv diskutere, hvorvidt vi bør sænke SU-satsen eller omlægge SU’en på kandidaten til et lån.

Økonomiske bekymringer er ingen løsning
Jeg finder det dybt provokerende, når der foreslås forringelser og besparelser, der rammer de unge. Vi står med en generation af unge, der er mere gældsatte og stressede end nogensinde før. Hele ni ud af ti studerende har følt sig stresset i løbet af det seneste semester, og hver femte har søgt professionel hjælp.

Det, synes jeg, er alarmerende tal, og det burde være indlysende, at yderligere økonomiske bekymringer selvfølgelig ikke er en løsning, men blot endnu et benspænd, der vil ramme helt skævt. 

Dansk Erhverv har flere gange påpeget, at det skal være en investering for den studerende at læse en kandidat, men jeg kan ikke se, hvordan de unge skal kunne investere, hvis ikke de har et indskud? Og hvor skulle det komme fra, hvis ikke fra forældrene? Samtidig ved vi, at børn af fattige forældre er mindre tilbøjelige til at optage lån. Det vil altså ikke være akademikernes børn, der betaler prisen for en lånebaseret SU på kandidaten.

Der er ingen tvivl om, at vi kan og skal gøre det bedre, når det kommer til den sociale arv, så ens forældres baggrund ikke er så determinerende for, hvad man selv kan uddanne sig til. Jeg anerkender bare ikke Dansk Erhvervs præmis om, at hvis vi skal styrke en gruppe elever eller studerende, så skal pengene tages fra en anden gruppe elever og studerende på uddannelsesområdet.

Slut med at forringe SU'en
Jeg vil ikke diskutere forringelser af SU’en. Vi skal i stedet skabe ro om SU’en.

Stod det til mig, talte vi politisk om, hvordan vi styrker studerendes levegrundlag og generelt, hvordan vores studerende kan trives bedre, end de gør i dag.

Én ting er boligpriser, en anden er den afdæmpede regulering, som SU’en er underlagt, og som heldigvis udløber i år. Det lyder måske nørdet og kedeligt, men det er ret vigtigt, fordi den afdæmpede regulering svækker studerendes købekraft år for år.

Jeg kan se, at Venstre mener, at de studerendes købekraft fortsat skal forringes. Det bekymrer mig, og derfor vil jeg holde uddannelses- og forskningsministeren op på, at det efter i år skal være slut med at forringe SU’en.

SU’en er et af de vigtigste værktøjer, vi har i Danmark, til at sikre uddannelse for alle uanset baggrund. Derfor værner vi i SF om SU’en. Stod det til SF slog vi ring om SU’en og gav studerende mere ro på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Carøe

MF (SF)
ba. i statskundskab

0:000:00