Landsstyre forsinker grænseløsning

FORSINKELSE: Langsommelighed i det grønlandske landsstyre gør det svært inden sommerferien at nå at løse grænseproblemerne på Station Nord, sådan som det var planen. Siden nytår har problemerne skadet den arktiske forskning.

De grænseproblemer, som siden nytår har forhindret danske og internationale forskere i at flyve den hurtigste og billigste vej ind til Aarhus Universitets forskningsstation, Villum Research Station, ved siden af Forsvarets base, Station Nord, når formentlig ikke at blive løst inden sommerferien, sådan som forskerne ellers blev stillet i udsigt i april.

Det skyldes, at en godkendelse af Station Nord som Schengen-grænseovergangssted har været strandet hos det grønlandske landsstyre. Det danske Udlændinge- og Integrationsministerium sendte i starten af maj en anmodning til landsstyret om, at Station Nord blev godkendt som Schengen-kontrolpost. Den er ikke blevet besvaret endnu. Derfor kan ministeriet ikke komme videre med sagen.

Departementschef Jørgen T. Hammeken-Holm fra det grønlandske landsstyres råstofdepartement oplyser tirsdag til Altinget: arktis, at anmodningen netop er blevet besvaret, og en positiv tilkendegivelse er på vej til Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Login