Debat

Lederne: Mangel på it-uddannede skaber problemer for erhvervslivet

Erhvervsakademier og professionshøjskoler er dobbelt ramt af både udflytningsaftalen og lukningen af de engelsksprogede uddannelser. Vi skal dermed tænke i efteruddannelse og udenlandsk arbejdskraft, skriver Nina Christine Andersen.

Der skal tænkes i nye branding- og markedsføringsstrategier, så især flere kvinder finder det attraktivt at gå it-vejen, skriver Nina Christine Andersen.
Der skal tænkes i nye branding- og markedsføringsstrategier, så især flere kvinder finder det attraktivt at gå it-vejen, skriver Nina Christine Andersen.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nedgangen i optaget af nye studerende på it-uddannelserne kalder i den grad på handling.

Manglen på it-professionelle sætter en bremse i væksten på arbejdsmarkedet og ender ultimativt med at sætte farten ned på den grønne og digitale omstilling, der er så desperat brug for.

I år er der optaget 6.326 nye studerende på it-uddannelserne, hvilket er ni procent færre sammenlignet med sidste år.

Danske virksomheder har meget svært ved at rekruttere folk med de rette it-kompetencer.

Nina Christine Andersen
Uddannelsespolitisk konsulent, Lederne

Faldet skyldes både, at en særlig coronapulje udløb, som gjorde det muligt at oprette ekstra it-uddannelsespladser i corona-årerne 2020 og 2021, men også lukning af en række engelsksprogede it-uddannelser.

Sammenligner man årets optag med 2019, er der dermed ‘kun’ to procent færre optaget på it-uddannelserne, hvilket er lavere end det generelle optagelsesfald på de videregående uddannelser.

Det tyder altså på, at flere har fået øjnene op for it-uddannelserne, og det er jo i sig selv en god nyhed.

Men selvom det måske kunne lyde som en positiv historie, så er et lavere optag på it-uddannelserne desværre dårligt nyt for de danske ledere og dansk erhvervsliv.

Danske virksomheder har på nuværende tidspunkt meget svært ved at rekruttere folk med rette it-kompetencer, og det behov vil kun stige frem mod 2030, hvor der vil mangle cirka 22.000 it-professionelle ifølge en rapport udarbejdet af IRIS Group og HBS Economics.

Udflytning og reducering af engelsksprogede uddannelser

I en tid, hvor der er massiv mangel på arbejdskraft og stor efterspørgsel efter it-professionelle, er det ærgerligt, at flertallet af Folketingets partier indgik en aftale om at reducere engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademier og professionshøjskoler, som blev effektueret i år.

Erhvervsakademier og professionshøjskoler er dobbelt ramt.

Nina Christine Andersen
Uddannelsespolitisk konsulent, Lederne

Vi kan faktisk se, at både erhvervsakademier og professionshøjskoler har held med at få rekrutteret nye studerende til deres it-uddannelser.

Ser man udelukkende på de ikke-engelsksprogede erhvervsakademiuddannelserne og professionsbacheloruddannelserne, er der optaget henholdsvis 13 og 20 procent flere studerende sammenlignet med 2019.

Set i det lys er det ekstra ærgerligt, at erhvervsakademier og professionshøjskoler er dobbelt ramt af både udflytningsaftalen, der bremser optaget i de store byer og lukningen af de engelsksprogede uddannelser.

En del af forklaringen på det øgede optag på de ikke-engelsksprogede erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser kan skyldes, at nogle af de dansksprogede studerende, der havde planer om en engelsksproget it-uddannelse, i stedet er søgt mod de danske it-uddannelser.

Vi har derfor brug for både at tænke i efteruddannelse og udenlandsk arbejdskraft, og på den længere bane skal vi fortsat arbejde med at vække de unges interesse endnu mere for it-uddannelserne.

Det kan for eksempel være ved at udbrede forståelsen for it-kompetencer og ved at vise, at studiemiljøerne og karrierevejene er mangfoldige. Der skal derudover også tænkes i nye branding- og markedsføringsstrategier, så flere, især kvinder, finder det attraktivt at gå it-vejen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00