Debat

Lektor: UC'erne skal tage førertrøjen!

DEBAT: UC’erne skal komme udfordringerne i forkøbet i stedet for at agere reaktivt på ministerier og kommuners påkrævede ændringer, skriver Pernille Lykke Dalmar, lektor på UC Syddanmark.

UC'erne skal være optagede af
de fremtidige udfordringer for professionerne og selv bidrage til løsningen af udfordringerne, skriver 

















Pernille Lykke Dalmar, lektor på UC Syddanmark.
UC'erne skal være optagede af de fremtidige udfordringer for professionerne og selv bidrage til løsningen af udfordringerne, skriver  Pernille Lykke Dalmar, lektor på UC Syddanmark.
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Lykke Dalmar
Lektor, socialrådgiveruddannelsen, UC Syddanmark

Gennem mange år har jeg været optaget af et tema. Hvorfor min arbejdsplads UC Syd ikke udbyder efteruddannelse, der klæder professionsuddannede på til kommende forandringer i deres praksis.

Vi udvikler først efteruddannelse, når kommunerne eller ministerierne finder ud af, at de professionelle ikke har opdaget, at der er sket påkrævede eller ønskede ændringer. Så bliver UC Syd kontaktet af kommuner/ministerierne/styrelserne med et ønske om at skabe efteruddannelse af personale.  

Når jeg bliver bedt om at tage ud og undervise på efter- og videreuddannelser, så er opdraget som regel givet på forhånd, indholdet er fastlagt og i mange tilfælde er undervisningsmaterialet også lavet. Jeg har oplevet at være blevet sendt ud og undervise praktikere i en organisering af deres arbejde, der ikke længere var gældende! Det giver ikke mening hverken for mig eller de, der deltager i undervisningen.

Jeg oplever, at kerneværdierne i professionsuddannelserne og aftagernes behov for konkrete kompetencer bliver opfattet som modsætninger i uddannelsesverden.  Jeg forstår ikke det perspektiv.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected].  

UC’erne skal være en del af udviklingen
I mit perspektiv ville det være en styrke, hvis det var UC´erne, der skabte dialog med kommunerne og vores andre aftagere om de ændringer, som regeringen og ministerierne barsler med. En dialog om, hvad ændringerne betyder for løsningen af arbejdsopgaverne.

Tænk, hvis vi spurgte vores aftagere, om vi ikke sammen skal sætte fokus på ændringerne og udvikle praksis sammen. Tænk hvis UC´erne blev en del af udviklingen hos vores aftagere. Tænk, hvor udviklende og sjovt det ville være at være med til at implementere en praksis, der kan sikre, at vi og vores aftagere altid er på forkant med samfundsudviklingen og kan være med til ved forskningsprojekter at give feedback til lovgiverne om, hvordan ændringerne påvirker professionerne og vores aftagere.

Tænk hvis UC´erne blev en del af udviklingen hos vores aftagere. Tænk, hvor udviklende og sjovt det ville være at være med til at implementere en praksis, der kan sikre, at vi og vores aftagere altid er på forkant med samfundsudviklingen og kan være med til ved forskningsprojekter at give feedback til lovgiverne om, hvordan ændringerne påvirker professionerne og vores aftagere. 

Pernille Lykke Dalmar
Lektor, UC Syddanmark

Fremtidige udfordringer skal i fokus
Der er en vigtig, løbende diskussionen af, om uddannelserne skal underkastes aftagernes behov for særlige kompetencer.  Skal uddannelserne følge ”samfundets aktuelle vinde”? Reformer og løbende ændringer bliver ikke til af intet. De er faktisk ofte skabt på baggrund af forskning og viden, ændrede menneske- og samfundssyn og dermed et udtryk for et forsøg på at kvalificere det arbejde, der finder sted i praksis. Hvis reformer og andre ændringer forstås som ”samfundets aktuelle vinde”, så opstår faren for, at vi ikke forholder os til den betydning, reformer og andre ændringer har for de professioner, vi uddanner til.

Jeg mener, at UC´erne skal tage førertrøjen. Vi skal være optagede af de fremtidige udfordringer for professionerne. Vi skal komme udfordringerne i forkøbet. Vi skal være innovative og bidrage til oplevelse af sammenhæng og håndterbarhed for de professionsuddannede og de aftagere, vi samarbejder med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00