Se regeringen præsentere ny life science-strategi: Vil styrke dansk eksport til gavn for patienterne

Fredag præsenterede regeringens deres nye life science-strategi, som skal styrke Danmarks position i den globale konkurrence, og i sidste ende gavne patienterne.

Caroline Tranberg

Fredag præsenterede regeringen den nye life science strategi på et pressemøde i Dansk Industri.

Med 38 nye initiativer er målet at stille Danmark stærkt i den globale konkurrence på life science området, og at industrien i højere grad er til gavn for patienter, borgere og det danske velfærdssamfund.

Både erhvervsminister Simon Kollerup, sundhedsminister Magnus Heunicke, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og udenrigsminister Jeppe Kofod var med på pressemødet.

Jeppe Kofod fremhævede, at aftalen skal være med til at styrke dansk eksport og dermed sikre flere jobs i Danmark:

”Life science-industrien har et enormt potentiale i de lande, vi handler med, og kan også være vores løftestang ind på nye markeder. Vi skal være verdensmestre i at udvikle og vise, hvor Danmark har gode life science-løsninger, som andre kan drage nytte af og dermed også sikre nye job i Ballerup, Odense eller Herning.”

Life science er af et af de største erhverv, som Danmark eksporterer, og det er vokset støt. I 2008 udgjorde life science-vareeksporten godt ni procent af den samlede danske vareeksport, mens den i 2020 udgjorde 22 procent. Dermed er der næsten tale om en tredobling.

Millioner til forskning skal også gavne patienter

På pressemødet pointerede erhvervsminister Simon Kollerup også, at vi skal blive bedre til at bruge vores unikke sundhedsdata. Derfor afsætter regeringen næsten 30 millioner kroner til at give bedre adgang for forskerne til unikke datasæt, som skal give danske forskere en mulig førerposition i forhold til resten af verden.

Sundhedsminister Magnus Heunicke understregede, at også patienterne har gavn af det store fokus på eksport, fordi det betyder, at sundhedsvæsenet kan løftes. Blandt andre tiltag, der skal forbedre livet for patienterne, fremhæver han en ny task force, der skal undersøge, om sundhedsdata kan bruges bedre for kronikere.

Et af industriens store ønsker til life science strategien var at gøre det eksisterende forskningsfradrag permanent. Men muligheden for at få fradrag på forskningsudgifter forlænges i aftalen kun til 2022.

Som led i Finansloven for 2021 blev det besluttet at afsætte 70 millioner kroner årligt i 2021-2023 til udvikling af en ny life science-strategi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Jeppe Kofod

Fhv. udenrigsminister (S)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), ma i public administration (Harvard 2007)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00