Debat

Metropol: Der er brug for en stærk sygeplejerskeuddannelse med praksisnær forskning

DEBAT: Fremtidens sygeplejersker skal tage afsæt i forskning, være gode til at samarbejde med andre faggrupper og skabe innovative løsninger sammen med patienten, skriver Annegrete Juul og Dorthe Overgaard fra professionshøjskolen Metropol.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Annegrete Juul og Dorthe Overgaard
Professionshøjskolen Metropol

Forskning fra Pennsylvania School of Nursing viser, at sygeplejerskers øgede uddannelsesniveau sænker risikoen for dødelighed på hospitalsafdelingerne.

Den amerikanske sygeplejerske, sociolog og professor Linda H. Aiken står i spidsen for flere omfattende forskningsprojekter baseret på sundhedsdata fra 12 europæiske lande.

Hun gæster Danmark i denne uge, hvor hun blandt andet skal møde Metropols sygeplejerskeuddannelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Hvad skal fremtidens sygeplejersker kunne?
Men mere uddannelse kan ikke stå alene – vi må også som samfund tage aktivt stilling til, hvilke kvalifikationer vi ønsker, at fremtidens sygeplejersker skal have.

Skal vi uddanne sygeplejersker, der tilpasser sig et udfordret sundhedsvæsen, eller skal vi uddanne sygeplejersker, der kan udvikle innovative løsninger og sprænge de gældende rammer?

Flere af de største aktører på sundhedsområdet peger på nødvendigheden af at bringe patienterne i centrum for deres egen behandling, da det giver bedre kvalitet og en mere målrettet og effektiv anvendelse af sundhedsvæsenets ressourcer.

Annegrete Juul og Dorthe Overgaard
Professionshøjskolen Metropol

Politikerne skal sikre stærke uddannelsesmiljøer og praksisnære forskningsmiljøer til gavn for et sammenhængende sundhedsvæsen med patienten i centrum.

Vi står overfor at skulle skabe mere og bedre sundhed for færre ressourcer. Der bliver flere ældre, flere med kroniske sygdomme og flere, der har mere end én kronisk sygdom.

Det stiller krav til en mere langvarig og ressourcekrævende pleje og behandling.

Samtidig betyder ny teknologi og ny medicin, at patienterne stiller større krav til sundhedsvæsenets udbud og kvalitet.

Flere af de største aktører på sundhedsområdet peger på nødvendigheden af at bringe patienterne i centrum for deres egen behandling, da det giver bedre kvalitet og en mere målrettet og effektiv anvendelse af sundhedsvæsenets ressourcer.

Derfor skal der forskes målrettet i løsninger, hvor de sundhedsprofessionelles viden om diagnoser og behandlingsmuligheder kombineres med patienternes erfaringer i forhold til egen sygdom og deres viden om, hvad der fungerer for dem i hverdagen.

Praksisnær forskning er fremtiden
Siden 2013 har professionshøjskolerne forsket tæt på klinisk praksis. Vi tror på praksisnær forskning som den løftestang, der kan gavne patientsikkerheden.

Det kræver et stærkt fagmiljø og en forskningsbaseret undervisning, der opmuntrer til at reflektere og argumentere for løsninger, arbejde på et veldokumenteret grundlag, bedømme og kritisk forholde sig til metoder samt tænke tværfagligt og samarbejde på tværs af professioner. 

Aikens forskning viser – med udgangspunkt i imponerende datamængder – at flere sygeplejersker med mere uddannelse resulterer i bedre og mere sikker patientpleje. Men vi skal ikke bare uddanne mere og flere – vi skal også uddanne målrettet og med klar adresse til aktuelle samfundsudfordringer.

Når professionshøjskolernes medarbejdere er engagerede i forsknings- og udviklingsaktiviteter, vedligeholder det undervisernes kompetencer og sikrer uddannelser i samklang med praksis.

Dokumentation
  • Professionshøjskolen Metropol har en ambition om, at flere undervisere skal forske, og at forskningen skal finde vej ind i undervisningen fra første dag på studiet.
  • Al sygeplejeforskning på Metropol foregår inden for det strategiske indsatsområde ’Personcentreret Pleje- og Behandlingsforløb.
  • Knap 20 procent af Metropols undervisere har en ph.d.-grad. Metropol fusioner med UCC 1. marts 2018 og bliver dermed Danmarks største sygeplejerskeuddannelse under navnet Københavns Professionshøjskole.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00