Millioner til klimaforskning i Arktis

STØTTE: Tre langsigtede forskningsprojekter i Grønland og i de færøske farvande er blevet tildelt i alt knap 19 millioner kroner i støtte fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Isbjørn
ved klimamålemasten ved Zackenberg Forskningsstation.
Isbjørn ved klimamålemasten ved Zackenberg Forskningsstation.
Andreas Krog

Siden 1980'erne er opvarmningen af Arktis sket mere end dobbelt så hurtigt som for kloden som helhed. Det påvirker ikke bare sne-, is- og levevilkår i Arktis, men kan også have voldsomme konsekvenser for resten af kloden i form af stigende havvandstand fra den smeltende grønlandske indlandsis, en ændret arktisk rolle i det globale energi- og drivhusgasregnskab og i mulige ændringer i Golfstrømmen.

Klimastøtten til Arktis, der administreres af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, har i bevillingen for 2018 prioriteret støtte til at fortsætte langsigtede klimaundersøgelsesprogrammer, der kan belyse klimaforandringernes udvikling og konsekvenser.

"Klimaændringerne i Arktis sker med rivende hast. Ændringerne og konsekvenserne i og uden for Arktis gør det vigtigt, at vi følger udviklingen nøje. Som klimaminister er jeg glad for at kunne bidrage til opbygningen af vigtig ny viden om klimaforandringernes påvirkninger i og omkring Grønland og Færøerne," siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00