Minister afviser indgreb i universiteters økonomi

SELVSTYRE: Trods voldsomme besparelser på Aarhus Universitet afviser uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) at gribe ind. Kun hvis universitetet er ved at lukke, vil det være relevant, lyder det fra ministeren.
Mads Bang

Jeg kan ifølge universitetsloven alene pålægge bestyrelsen at træde tilbage, hvis bestyrelsen ved sine dispositioner bringer universitetets videreførelse i fare.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Uddannelsesminister
Et universitet skal være på kanten af bankerot, før uddannelsesministeren vil gribe ind. Omtrent sådan lyder det fra uddannelsessminister Sofie Carsten Nielsen i en række svar til Folketingets Forskningsudvalg.
SF's forskningsordfører, Annette Vilhemsen, har stillet ministeren en række spørgsmål om, hvilket ansvar bestyrelsen på Aarhus Universitet har for de store nedskæringer på universitetet. Samtidig har Annette Vilhelmsen bedt ministeren forholde sig til, om bestyrelsesformanden i Aarhus har brudt reglerne ved ikke at oplyse bestyrelsen om den dårlige økonomi på universitetet, som har ført til voldsomme nedskæringer og fyringer.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) afviser i sine svar at kommentere på den konkrete situation i Aarhus, da universitetets bestyrelse ifølge loven har ansvaret.

Ministeren skriver, at situationen skal være faretruende for institutionen, før hun kan skride ind.

"Jeg kan ifølge universitetsloven alene pålægge bestyrelsen at træde tilbage, hvis
bestyrelsen ved sine dispositioner bringer universitetets videreførelse i fare. Denne
mulighed kan kun anvendes i helt ekstraordinære situationer," skriver ministeren.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00