Debat

Nej tak til fælles superministerium

DEBAT: Det er en dårlig ide at lægge erhvervsakademierne ind under Videnskabsministeriet, hvis de skal bevare deres tætte tilknytning til erhvervsuddannelserne og den unikke rolle som uddannelsesudbyder for de praksisorienterede studerende, mener erhvervsskolerne.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Simonsen
Formand, Danske Erhvervsskoler - Bestyrelserne

Det tjener hverken eleverne eller samfundet, hvis erhvervsakademierne bliver indlemmet i universiteternes ministerium. Tværtimod skal erhvervsakademierne bevare deres praksisnære faglighed og den lige linje ned til erhvervsuddannelserne.

Det ligefremme valg
Derfor siger Danske Erhvervsskoler nej tak til ideen om at samle alle tre sektorer af videregående uddannelser i Videnskabsministeriet, som DEA foreslår, og vi genkender på ingen måde påstanden om, at erhvervsakademierne arbejder for at komme under et ministerium, hvor fokus er på de forskningstunge uddannelser.

Når en ung mand eller kvinde med en merkantil erhvervsuddannelse - måske efter nogle år på arbejdsmarkedet - ønsker at videreuddanne sig, er erhvervsakademierne ofte det ligefremme valg. Erhvervsakademierne har ligesom erhvervsuddannelserne fokus på det praksisnære, og den unge kan uden videre bruge sin viden og erfaring på en række af erhvervsakademiernes korte videregående uddannelser. Det samme gør sig gældende for personer med andre typer af erhvervsuddannelser.

Det tjener hverken eleverne eller samfundet, hvis erhvervsakademierne bliver indlemmet i universiteternes ministerium.

Kim Simonsen
Formand, Danske Erhvervsskoler - Bestyrelserne

Differentieret uddannelseslandskab
Den direkte og oplagte overgang mellem erhvervsuddannelser og erhvervsakademier, det erhvervsrettede og praksisnære skal bevares, hvis vi fortsat skal have et differentieret uddannelseslandskab og også en skræddersyet mulighed for videreuddannelse for erhvervsuddannelsernes afgangselever.

Der er udfordringer, som kræver en løsning. Fx er det i dag alt for besværligt for erhvervsakademiernes dimittender at fortsætte på bachelorniveau. De udfordringer, mener vi, imidlertid kan løses på andre måder end ved at samle alle videregående uddannelser i et ministerium.

Danske Erhvervsskoler ønsker at bevare erhvervsakademiernes tilknytning til erhvervsuddannelserne og Undervisningsministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Simonsen

Formand, AKF-Holding , Refshaleøen Ejendomsselskab, næstformand, Sampension a/s, DRC-Dansk Flygtningehjælp
(Grenaa Handelsskole 1979)

0:000:00