Ny minister afviser kornfede universiteter

KORNFED: Den nye uddannelses- og forskningsminister afviser brugen af udtrykket kornfede om universiteterne, som Esben Lunde Larsen ellers blev kendt for i sin tid som minister.

Mads Gluud Jørgensen

Efter Eva Kjer Hansens (V) afgang som miljøminister skulle der ske en ministerrokade. Det bevirkede, at Esben Lunde Larsen (V) skiftede posten som uddannelses- og forskningsminister ud for i stedet at træde ind i Miljøministeriet.

Derfor er den nye minister på området blevet Ulla Tørnæs (V), der har udtalt sig i forbindelse med et samråd om besparelserne på universiteterne tirsdag i Forskningsudvalget. Hun blev spurgt ind til, om hun var enig i Esben Lunde Larsens brug af ordet kornfed omkring universiteterne af SF’s Jakob Mark.

“Jeg blev faktisk provokeret, da den tidligere minister sagde, at nogle af universiteterne var kornfede. Jeg vil gerne høre den nuværende minister, om ministeren også har den opfattelse,” spurgte Jakob Mark.

Det var et meget entydigt – og måske lidt overraskende – svar, der kom fra ministeren.

“Jeg ville ikke om nogen dele af den offentlige sektor bruge det udtryk. Jeg har en baggrund som socialudvalgsformand i en kommune, hvor jeg har været med til at gennemføre procentvise besparelser, og jeg ville ikke på nogen steder bruge det udtryk,” lød det fra ministeren, der dog stadig var enig i prioriteringen:

“Det her er en klar politisk prioritering fra regeringens side. Vi har ønsket at tilføre ressourcer til visse dele af den offentlige sektor, herunder sundhedssektoren og ældresektoren, og for at kunne gøre det har vi rokeret rundt på ressourcerne,” sagde Ulla Tørnæs.

Hun understregede desuden, at der også var behov for en modernisering, da uddannelsessektoren hidtil havde været undtaget besparelser.

Tørnæs: Bruger stadig mange penge på forskning og uddannelser

På trods af den rent politiske prioritering, så var Eva Flyvholm (EL) bange for, at det ville svække det faglige niveau hos universiteterne, at man besparede.

“Hvordan mener ministeren, at man kan undgå, at det går ud over kvaliteten? Og hvordan kan man sikre, at det ikke vil gå ud over det aktive studiemiljø?” spurgte Eva Flyvholm uddannelses- og forskningsministeren.

Ministeren mente ikke, at det ville influere på forskningen, at man laver besparelser.

“For så vidt angår forskningen, så har vi en målsætning om, at vi skal bruge 1. pct af BNP årligt, og det gør vi også på trods af reduktionerne. Niveauet er højt, og jeg mener, det er en rigtig politisk prioritering, der ligger til grund for beslutningerne,” lød det fra Ulla Tørnæs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00