Nyt arktisk forskningsskib fanget i kamp mellem ministerier

BAG FACADEN: Kassetænkning og skepsis over for hinandens motiver og dagsordener præger et tværministerielt arbejde, der i sidste ende skal sikre, at Danmark også i fremtiden har et arktisk forskningsskib.

Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal senest ved udgangen af juni fremlægge et beslutningsgrundlag, der kan sikre Danmarks arktiske forskere adgang til skibskapacitet i årene fremover. Danmarks eneste oceangående og isforstærkede havforskningsskib, Dana IV, skal nemlig skrottes senest i 2023.

For at kunne nå at have et nyt skib klar i 2023 skulle DTU, der driver Dana IV, gerne have haft bevilget 180 millioner kroner i medfinansiering ved udgangen af 2019. Det fik de ikke. Til gengæld blev det i november sidste år i aftalen om den såkaldte forskningsreserve aftalt, at forskningsministeren senest medio 2020 skulle komme med et beslutningsgrundlag.

Derfor har en arbejdsgruppe med deltagelse af en håndfuld ministerier diskuteret, hvordan man kunne skrue en model sammen, hvor staten er med til at betale for et nyt skib. På trods af skåltaler om vigtigheden af arktisk forskning for en stor arktisk nation som Danmark, så har det vist sig særdeles svært for arbejdsgruppen at nå til enighed, erfarer Altinget.

Login