Fri forskningsfond får politiske opgaver

GENFØDT: Det Frie Forskningsråd skal omdannes til en fond, som blandt andet skal håndtere ”tematisk" forskning. I orden, så længe pengene ikke tages fra de frie midler, lyder det fra bestyrelsesformand.

Foto: Det Frie Forskningsråd
Mads Bang

Jeg er ikke bekymret, så længe pengene ikke går fra de frie midler.

Peter Munk Christiansen
Bestyrelsesformand, Det Frie Forskningsråd
Fakta
Aftalen

Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Radikale Venstre, Konservative og SF er alle med i aftalen om den nye fond, Danmarks Frie Forskningsfond.

Aftalen rummer ifølge ministeriet fire fokuspunkter.
  • Nyt navn
  • Mulighed for fastsættelse af karensperiode
  • Adgang til at udføre allokeringsopgaver vedrørende midler til tematisk forskning
  • Bestyrelsens udpegning af medlemmer til underliggende udvalg




Den frie forskning skal håndtere mere ”tematisk forskning”, hvor politikerne øremærker penge til temaerne. Det er en af konsekvenserne af en ny politisk aftale, som skal omdanne Det Frie Forskningsråd til Danmarks Frie Forskningsfond.

Aftalen, som sidste uge blev indgået mellem alle Folketingets partier på nær Alternativet, ændrer ikke bare rådets navn. De største indholdsmæssige punkter i aftalen er en ny mulighed for at forske i politisk valgte temaer og desuden en lovændring, så fonden kan sætte forskere i karantæne, så de ikke søger mange gange i træk.

Aftalens afsnit om ”tematisk forskning”, som lige så godt kunne kaldes strategisk forskning, beskriver, at der i dag mangler et organ, som kan udføre tematisk forskning, hvis det ikke er decideret virksomhedsrettet. Derfor skal den nye fond altså tage sig af en del af den strategiske forskning.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00