Professionshøjskoler er splittede: Kan man fastholde flere studerende på sygeplejerskestudiet?

TJEK: Urealistisk lyder det på den ene side. Det kan vi godt, lyder det fra den anden. Efter forslag fra Dansk Sygeplejeråd og SLS giver fire professionshøjskoler deres vurdering af, om det er realistisk at få flere sygeplejersker ved at fastholde flere på studiet.  

På landsplan hopper hver fjerde sygeplejerskestuderende fra studiet. 
På landsplan hopper hver fjerde sygeplejerskestuderende fra studiet. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Vi går ikke efter et frafald på nul. Hvis man ikke er engageret, har lyst eller gentagne gange ikke består sine semesterprøver, skal man ikke være her. Men vi kan blive bedre til at forberede de studerende til mødet med praksis og til at styrke deres teoretiske fundament.

Mona van Gaever Larsen Rives 
Centerchef for sygeplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Absalon
Fakta
Ifølge de seneste tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet har sygeplejerskeuddannelsen et frafald på 13,9 procent efter det første studieår. Til sammenligning har professionsbacheloruddannelserne gennemsnitligt et frafald på 14,9 procent efter første år og akademiske bacheloruddannnelser ligger på 16,6 procent.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Kan det lade sig gøre at hæve gennemførselsprocenten på sygeplejerskestudiet fra 75 til 85 procent?  

Nej, lyder det fra Københavns Professionshøjskole og University College Lillebelt.  

Jo, siger Professionshøjskolen Absalon og VIA University College.  

Dokumentation

Hvad foreslår Dansk Sygepleje Råd og SLS

  • Der bør vedtages et politisk mål om, at mindst 85 % af en årgang skal gennemføre sygeplejerskeuddannelsen.  
    Det rummer potentiale for 1.800 flere sygeplejersker i 2026 med det nuværende antal studiepladser. Gevinsten vil stige med yderligere 150 sygeplejersker i 2026, hvis den politiske aftale om at øge optaget på sygeplejerskeuddannelsen vedtages i Folketinget. 

 

  • Det kræver blandt andet, at professionshøjskolerne forpligtes til at iværksætte en målrettet strategi til at bekæmpe frafaldet. Det indebærer løbende kortlægning af årsagerne, handleplaner til at imødegå årsagerne og samarbejde med praktiksteder om tiltag til fastholdelse. 

 

  • Professionshøjskolerne bør de næste tre år tilføres 20 millioner kroner til målrettede initiativer til at fastholde flere studerende på sygeplejerskeuddannelsen. Midlerne skal bruges til at udvikle og afprøve nye former for undervisning og studiemiljø med fokus på forpligtende faglige fællesskaber mellem de studerende på de enkelte uddannelsessteder. 

 

  •  De enkelte professionshøjskoler bør forpligtes til at styrke det tværgående samarbejde om sygeplejerskeuddannelsen. Det gælder blandt andet initiativer til fastholdelse af studerende, tilrettelæggelse af uddannelsen, muligheder for merit og lignende, som kan mindske forskellene mellem uddannelsesstederne.

Læs hele udspillet her. 


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00