Debat

Professor: Stop for ulovlig positiv særbehandling

DEBAT: Kvindeprogrammer inden for forskning er udtryk for ulovlig positiv særbehandling og dermed i strid med EU's ligebehandlingsdirektiv, skriver professor Hans Bonde. 

Universiteternes kvindeprogrammer, der har til formål at få flere kvindelige professorer, er klart i strid med EU's ligebehandlingsdirektiv og den danske ligebehandlingslov, skriver professor Hans Bonde.
Universiteternes kvindeprogrammer, der har til formål at få flere kvindelige professorer, er klart i strid med EU's ligebehandlingsdirektiv og den danske ligebehandlingslov, skriver professor Hans Bonde.Foto: Pressefoto/KU
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Bonde
Professor, Københavns Universitet

Der har gennem de seneste år været mange initiativer, der har øget antallet af kvindelige professorer og forskningsledere på de danske universiteter. Herunder Statens Humanistiske Forskningsråds øremærkningsprogram fra 2003, Århus og Københavns Universitets økonomiske belønningspolitik fra 2008-2014, samt fire initiativer fra Det Frie Forskningsråd, herunder de såkaldte Freja- og Ydun-projekter, der strakte sig fra 1998-2014.

Advokat (H), dr.phil. Jens Ravnkilde og jeg har i en artikel i Ugeskrift for Retsvæsen (april, 2015) vist, at alle disse initiativer var udtryk for omgåelse af EU's ligebehandlingsdirektiv og den danske ligebehandlingslov, hvorfor der ikke kunne dispenseres herfor.

I universiteternes tilfælde foregik der ulovlig positiv særbehandling ved at tildele institutter og fakulteter millionbeløb, hvis blot de ansatte kvindelige professorer og lektorer. Forskningsrådene anvendte derimod den metode at oprette rene kvindeprogrammer, som sikrede, at ingen mandlig ansøger kunne opnå støtte.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected].  

"Øremærket kvinder"
Her er et eksempel på ordningens konsekvenser: ”Jeg er lektor på en afdeling på Københavns Universitet. Instituttet slår så et professorat op lige netop inden for mit felt. Jeg er gruppens ledende forsker med ubestrideligt flest publikationer, studerende, samarbejdsaftaler og større internationale bevillinger. Jeg kontakter så ledelsen lidt undrende over, at jeg ikke havde hørt noget om, hvad det opslag handlede om, og yderst trykkede fortalte de, at stillingen var øremærket en kvinde, så instituttet kunne få udløst en ‘professorbonus’ fra dekanatet.

Mere upåagtet har også Aalborg Universitet (AAU) fra 2006 til 2013 gennemført et kvindeprogram. Dette blev først kendt ved offentliggørelsen af et katalog med forslag fra forskningsministerens task force i april 2015. AAU besluttede i 2005 at arbejde for at fordoble antallet af kvindelige professorer fra 7 - 14. Universitetet besluttede at sætte ind med økonomiske belønninger, så det ikke kostede noget ekstra at forfremme en kvindelig lektor til professor.

AAU besluttede i 2005 at arbejde for at fordoble antallet af kvindelige professorer fra 7 - 14. Universitetet besluttede at sætte ind med økonomiske belønninger, så det ikke kostede noget ekstra at forfremme en kvindelig lektor til professor.

Hans Bonde
Professor, Københavns Universitet

Det præciseredes, at: ”Det er en forudsætning for løntilskuddet, at der ansættes kvinder i stillingerne.”

Klart i strid med lovgivningen
Styrelsen for Videregående Uddannelser har nu for første gang erkendt, at et helt universitet har overtrådt lovgivningen. Styrelsen medgiver, at Aalborg Universitets fordobling af antallet kvindelige professorer er foregået i strid med lovgivningen. Det erkendes også, at Aalborg Universitet har handlet kritisabelt ved at fravige den oprindelige plan om at ansætte kvindelige professorer hovedsageligt på de teknisk-naturvidenskabelige fag og til gengæld ansætte dem på humanistiske fag, hvor statistikken med styrelsens ord ikke viser, at: ”kvinderne er det underrepræsenterede køn på fakultetet”.

Kort sagt medgives det, at Aalborg Universitet har iværksat en ulovlig plan om positiv særbehandling på et område, hvor der ikke var et problem med underrepræsentation af kvinder.

Stop for kvindeprogrammerne
Samtlige de kvindefavoriserende tiltag inden for forskning er nu ophørt. Denne kovending skyldes utvivlsomt en usikkerhed over kvindeprogrammernes juridiske legitimitet ikke mindst i kølvandet på den tidligere nævnte artikel i Ugeskrift for Retsvæsen. 

Hvad angår forskningen har både formanden for Det Frie Forskningsråd, den tidligere forskningsminister, og formanden for den seneste task force for flere kvinder i forskning nu erklæret et stop for alle kvindelige belønningsprogrammer.

Det er velkendt, at kvinders gennemsnitligt større binding til barsel, familieliv og husførelse kan virke hæmmende på deres karrierer. Den tidligere radikale forskningsministers task force har derfor fremlagt en række forslag, der forsøger at afbøde dette ressourcetræk for kvinder. Nu da favoriseringerne er afskaffet, kan vi uden polarisering genoptage diskussionen for at finde frem til de bedste lovlige virkemidler.

Måske viser netop Aalborg Universitet nu vejen. Universitetet erkender, at der på nogle af deres centrale it-uddannelser kun er mellem to og fem procent kvindelige studerende. Derfor inviterer universitetet inden for den næste måned 30 piger mellem 16 og 19 år på tre en dages it-camp specielt designet til dem.

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00