R parat til at stoppe S-SF's erhvervsforskningscentre

FORSKNING: De Radikales forskningsordfører Marianne Jelved har meget svært ved at se R gå med til S-SF's plan om at oprette fire erhvervsforskningscentre på universiteterne.
Foto: Altinget/Rasmus Nielsen
Jørgen Skadhede

Jeg kan blive fortørnet over, at S og SF foreslår det her. Jeg forstår det simpelthen ikke. Hvad skal de centre gavne? Der er jo allerede projekter i gang på de områder.

Marianne Jelved (R)
Forskningsordfører
Fakta
S-SF's erhvervsforskningscentre

Fire nye erhvervsforskningscentre tildeles samlet set årligt 500 mio. kr. af de kommende års nye basismidler.

Centrene tilknyttes et eksisterende universitet efter en udbudsrunde, hvor universitetet med det bedste tilbud vinder opgaven. Centrene skal have fokus på velfærdsteknologi, miljø, klima samt sundhed og forebyggelse.

Erhvervsforskningscentrene skal have integrerede eliteuddannelsesforløb på kandidatniveau.


Kilde: S-SF's Fair Løsning 2020
De Radikale er parate til at blokere for oprettelsen af de erhvervsforskningscentre, som S-SF foreslog i deres 2020-plan i foråret.

S-SF har foreslået at lave fire nye erhvervsforskningscentre inden for velfærdsteknologi, klima, miljø og sundhed på universiteterne. De skal finansieres med 500 mio. kr. årligt af universiteternes basismidler.

Men de Radikale er bestemt ikke begejstret for den idé. Skal centrene blive til noget, skal der findes nye penge i stedet for at båndlægge endnu flere forskningsmidler til politisk bestemt forskning, lyder meldingen.

R: Umådelig dårlig idé
"Jeg synes, det er en umådelig dårlig idé at bestemme over universiteternes egne frie midler på den måde. Det har jeg meget svært ved at se de Radikale gå med til," siger forskningsordfører Marianne Jelved (R).

Dokumentation
4 nye erhvervsforskningscentre med elitekandidatuddannelser

Her er, hvad S-SF selv skriver om erhvervsforskningscentrene i deres 2020-udspil:

En ny regering vil forene det politiske ønske om mere forskning i vækstområder med frihed til universiteterne. Derfor foreslår vi, at nye basismidler til forskning prioriteres til at opbygge fire nye strategiske erhvervsforskningscentre med fokus på velfærdsteknologi, miljø, klima samt sundhed og forebyggelse. Områder med et stort vækstpotentiale ikke mindst i form af øget eksport.

Erhvervsforskningscentrene tildeles samlet set 500 mio. kr. som "frie midler" af de kommende års nye basismidler. Universitetets ledelse og bestyrelse kan således disponere over bevillingen. Udgangspunktet for et erhvervsforskningscenter skal være forskning af den højeste kvalitet, hvilket vil kunne tiltrække de allerdygtigste internationale forskere og have en tiltrækningskraft på relevante virksomheder. Centrene tilknyttes et eksisterende universitet efter en udbudsrunde, hvor universitetet med det bedste tilbud vinder opgaven.

Et erhvervsforskningscenter er:

Grundforskning. Et erhvervsforskningscenter har et stærkt fokus på grundforskning. Forskerne kan forfølge skæve og langsigtede idéer uden at skulle have penge fra et forskningsråd. Målet er også, at forskningen har et mere anvendelsesorienteret sigte, der bygger bro til mere strategiske forskningsprojekter, hvor virksomhederne spiller en aktiv rolle.

Tværfaglighed. Samtidig skal centrene arbejde tværfagligt eksempelvis ved, at forskningen formidles og understøttes markedsførings- og designmæssigt ved at trække på andre kompetencer indenfor universitetet.

Eliteuddannelse. Som noget nyt i forhold til de større forskningscentre, vi kender i dag, skal erhvervsforskningscentrene have integrerede eliteuddannelsesforløb på kandidatniveau. Der skal være tale om uddannelser på et højt fagligt niveau og med en tæt kobling til erhvervsforskningscentrets forskningsaktiviteter. Tilsvarende skal erhvervsforskningscentret påtage sig et betydeligt ansvar for uddannelse og udvikling af yngre forskere i form af ph.d.-uddannelser og post.doc.-stipendier.

Samarbejde med erhvervslivet. Både kandidater og yngre forskere er med til at sikre, at erhvervsforskningscentrenes koncentration og udvikling af samfunds-og erhvervsrelevant viden kommer bredt i spil. Samtidig skal virksomheder inddrages i uddannelserne som undervisere, vejledere og som værter for de studerendes projektarbejder, ligesom samfinansierede ph.d.-projekter vil være et naturligt element af virksomhedernes engagement.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00