Formand: Kvalitetsafslag svækker ikke troen på ny lov

EKSAMEN: Selv om en af fem ansøgere, UC Lillebælt, fik afslag på institutionsakkreditering i december, er formand for Akkrediteringsrådet, Per B. Christensen, optimistisk i forhold til arbejdet med den nye lov. Formanden giver de kommende ansøgere to råd.

Formand for Akkrediternigsrådet Per B. Christensen er optimistisk i forhold til det videre arbejde med at akkreditere hele institutioner i stedet for enkeltuddannelser, trods et afslag og to betingede akkrediteringer i første runde ansøgninger. <br>
Formand for Akkrediternigsrådet Per B. Christensen er optimistisk i forhold til det videre arbejde med at akkreditere hele institutioner i stedet for enkeltuddannelser, trods et afslag og to betingede akkrediteringer i første runde ansøgninger.
Foto: Pressefoto/ Danmarks Akkrediteringsinstitution
Mads Bang

En institutionsakkreditering er et frihedsbrev for en seks-årig periode. Så det skal være grundigt, ordentligt og redeligt

Per B. Christensen
Formand, Akkrediteringsrådet
Fakta
Den nye akkreditering
Den nye lov om akkreditering trådte i kraft i 2014, og det er første gang, hele institutioner bliver akkrediteret.

Afslag på institutionsakkreditering:
  • Afslag er udtryk for, at institutionens kvalitetssikringssystem og kvalitetsarbejde samlet set ikke er tilstrækkeligt velfungerende, ligesom det ikke efterlader indtryk af, at det inden for en kortere periode vil kunne løftes til et tilstrækkeligt niveau.
  • Et afslag er ikke ensbetydende med, at kvaliteten af institutionens enkelte uddannelser er dårlig.
  • Med afslag fortsætter den løbende eksterne kvalitetssikring gennem turnusakkreditering af institutionens uddannelser og uddannelsesudbud. Institutionen kan ikke oprette nye uddannelser og udbud.

Betinget positiv institutionsakkreditering:
  • Store dele af kvalitetssikringen er velfungerende, men der er også nogle områder, som i dag ikke fungerer i tilstrækkelig grad.
  • Institutionen skal forbedre de områder, der ikke fungerer i tilstrækkelig grad, og derefter genakkrediteres.
  • Nye uddannelser og udbud skal fortsat igennem en uddannelsesakkreditering som hidtil, før institutionen kan få mulighed for at oprette dem.


Kilde: Akkrediteringsrådet

En dumpede og to kom igennem nåleøjet med en betinget godkendelse. Sådan så resultatet ud, da den nye lov om kvalitetssikring, såkaldt akkreditering, på de videregående uddannelser for første gang kom i brug.

Akkrediteringsrådet, som tager stilling til ansøgningerne, har behandlet de første fem ansøgninger fra uddannelsesinstitutioner, som vil overtage kvalitetskontrollen med deres egne uddannelser.

”Vores generelle vurdering er, at det er et enormt grundigt arbejde, panelerne har lavet. Vi var meget tilfredse med kvaliteten af de rapporter, vi har fået forelagt,” siger formanden for Akkrediteringsrådet, Per B. Christensen.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00