Reaktioner på forskning og uddannelse på finansloven

REAKTIONER: Forslaget til finanslov kritiseres og hyldes af organisationerne inden for forskning og innovation. De fleste er dog kritiske over for prioriteringen af uddannelse over innovation.
Foto: PR
Astrid Maan Thomsen
Regeringen har netop offentliggjort finanslovforslag for 2014.
 
Reaktionerne har været blandende, men ekstra midler til uddannelse, især til reform af erhvervsuddannelserne, har vakt glæde for de fleste aktører. Dog bliver regeringen kritiseret af de fleste for at have vægtet uddannelse over forskning og innovation.

Akademikerne
Dårligere vækstvilkår for små virksomheder og stadig større dimittendledighed. Så kritisk ser Akademikerne på fremtiden på grund af den nye finanslovs manglende finansiering til Akademikerkampagnen, som siden 2012 har matchet 1.800 ledige akademikere med små virksomheder.
 
"Akademikerkampagnen er ikke at finde i regeringens udkast til finanslov. Det er skuffende overfor de mange ledige dimittender, men det er også en rigtig dårlig samfundsøkonomisk disposition," siger Ingrid Stage, formand for Akademikerne, i en pressemeddelelse.
 
Akademikerne opfordrer nu politikerne til at finde midler til videreførelsen af kampagnen.
 
"Akademikerkampagnen er målrettet de små virksomheder, som Danmark har allermest behov for at få i gang med at vækste igen. Det er en god forretning for samfundet at investere i at få højtuddannede ud i hjørner af dansk erhvervsliv, som ikke før har anvendt akademiske kompetencer," siger Ingrid Stage.
 
Samtidig mener Akademikerne, at regeringen skal stoppe med at træde vande, når det gælder forskningsbevillingerne, og begynde at øge ambitionsniveauet. 
 
"Selv om der stadig er stilstand i dansk økonomi, så er der netop nu brug for at opruste og investere i uddannelse og forskning, så Danmark er klar til at ride med på opsvinget, når det forhåbentlig snart kommer," lyder det i en pressemeddelelse fra Akademikernes hjemmeside.
 
Ingeniørforeningen
Ingeniørforeningens formand, Frida Frost, er positiv over for de ekstra midler til uddannelse, som den nye finanslov kommer med. Men når det kommer til de mange faldende bevillinger inden for forskning og innovation, er hun fuld af forundring.

"Højteknologifonden, erhvervs-PhD'er, test af teknologier, konti til netværk og innovationsprojekter. Det er den helt forkerte vej at gå. Det er nu, vi skulle gøre alvor af at nå regeringens egen målsætning om at flytte Danmark fra en lunken placering til top 5 over lande med flest innovationsvirksomheder," siger hun i en pressemeddelelse.

Hun fremhæver desuden, at det kan blive en dyr fornøjelse at spare nu.

"Hvis Danmark sakker yderligere bagud i videnkapløbet, så får vi ikke den vækst i de private innovationsvirksomheder, som trækker øvrige arbejdspladser til, og som er grundlaget for velfærdssamfundet," siger hun.

Akademiet for de Tekniske Videnskaber 
ATV er også skuffede over faldet i bevillingerne på forskningsområdet, da de mener, regeringen har satset på en opbygning af Danmark som et videnssamfund baseret på uddannelse, forskning og innovation.
 
"Forskningsområdet er heldigvis fortsat en stor post på finansloven, og faldet på 1 procent i bevillingerne vil forhåbentlig kun gøre begrænset skade på forskningsindsatsen. Men det er bekymrende, hvis nedskæringen er indledningen til en zigzag-kurs, hvor forskningsområdet bliver set som spareobjekt år efter år," siger Lia Leffland, direktør for Akademiet for de Tekniske Videnskaber. 
 
ATV opfordrer regeringen til at enten at droppe den forslåede besparelse eller i det mindste at give håndslag på, at forskningsområdet fredes for besparelser i de kommende år.
 
"Hvis satsningen på uddannelse og innovation skal give resultater, nytter det ikke at skære ned på forskningen," siger Lia Leffland. 
 
FOIN
Helt anderledes ser Foreningen for forskerparker og innovationsmiljøer på den nye finanslov. FOIN er blevet bevilligt 224 mio. kr. hvert år de næste tre år, og dermed er der jubel at finde hos formanden for FOIN, Lars Stigel.
 
"Det er en fantastisk nyhed, at regeringen nu vil sikre de danske innovationsmiljøer en treårig bevillig. Det er en vigtig anerkendelse af innovationsmiljøernes store arbejde for at skabe nye innovative virksomheder i Danmark," siger han i en pressemeddelelse.
 
Formanden forklarer, at bevillingerne skal sikre arbejdsro, så de fortsat kan arbejde på at skabe nye iværksættervirksomheder i Danmark. 
 
"Med den stabile bevilling sikrer vi, at vi i Danmark fortsætter kampen ud af krisen, hvor innovationsmiljøer er helt essentielle for at skabe nye vækstvirksomheder," siger Lars Stigel. 
 
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Vækst og arbejdspladser er også vigtige punkter for AE, som overordnet ser positivt på finanslovens satsninger på offentlige investeringer og uddannnelse, men som også mener, der er plads til yderligere lempelser.
 
"Det er muligt at lempe finanspolitikken med yderligere knap 2 milliarder i forhold til det, som regeringen lægger op til. Det kan gøres uden at komme i konflikt med budgetlovens krav," siger direktør for AE Lars Andersen. 
 
Han påpeger yderligere, at hver milliard tæller og kan være med til at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. AE opfordrer derfor regeringen til at udnytte mulighederne inden for budgetloven. AE vil derudover anbefale regeringen, at det såkaldte investeringsvindue forlænges.
 
"Det betyder helt konkret, at man giver et tilskud til de danske virksomheder, der investerer. Dermed giver man dem mulighed for at øge deres investeringer, noget, som der i den grad er behov for. Det vil give flere arbejdspladser, færre ledige og øge væksten i Danmark," udtaler Lars Andersen.
  
Lægemiddelindustriforeningen
Lægemiddelindustriforeningen er tilfreds med, at regeringen vil øge bevillingerne til uddannelse, men mener ikke, det bør ske på bekostning af forskningen.

"Med finanslovforslaget lægger regeringen reelt op til et fald, godt nok et mindre fald, i de offentlige forskningsmidler. Det er den forkerte vej, hvis ambitionen er, at vi skal have mere gang i væksten," siger koncernchef Ida Sofie Jensen fra Lægemiddelindustriforeningen.

På positivsiden regner LiF, at regeringen prioriterer nye bevillinger til stamcelleforskning. Også forslaget om ekstra midler til den kliniske forskning på sygehusene støtter Lægemiddelindustriforeningen.

Håndværksrådet
Håndværksrådet kvitterer også for de ekstra penge, som er blevet sat af til en reform af erhvervsuddannelserne, men bekymringen for, om de afsatte midler er tilstrækkelige, er også at finde.
 
"Vi er usikre på, om beløbene i finanslovsforslaget er nok til at honorere både krav til øget kvalitet og øget kvantitet. Hvis pengene mangler, er vi bange for, at virksomhederne kommer til at betale endnu mere til skolepraktikken, end de gør lige nu. Det har vi ikke brug for," siger adm. direktør i Håndværksrådet
Ane Buch.
 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00