Rektorer: Lundes udbud kan ødelægge forskningsmiljøer

EKSPERTISE: Det er skadeligt for de specialiserede forskningsmiljøer, at miljø- og fødevareministeren vil sende myndighedsopgaver i udbud. Det mener to universitetsrektorer, der frygter, at ekspertisen forsvinder eller rykker til udlandet. Ministeren lover at tage hånd om udfordringerne.

Rektorerne for DTU og Aarhus Universitet er ikke glade for miljø- og fødevareministerens beslutning om at sende en række forskningsopgaver i udbud.

Vigtig viden kan nemlig gå tabt, fordi Esben Lunde Larsen (V) kort før sommerferien besluttede at konkurrenceudsætte de forskningsopgaver, som universiteterne løser for hans ministerium. Det frygter rektorerne i hvert fald.

”Højt specialiserede forskningmiljøer er meget skrøbelige. Man skal gøre sig klart – også i ministeriet – at de kan nedbrydes ganske hurtigt. Og det kan tage ganske lang tid at bygge noget tilsvarende op igen. Derfor er der en betydelig risiko for videnstab for samfundet her,” siger Anders Bjarklev, rektor på DTU.

Login

 • Anmeld

  Poul Vejby-Sørensen

  Forskningsmiljøer kan også ødelægges indefra

  "Det tager typisk mindst 10 år at opbygge et stærkt forskningsmiljø – men du kan ødelægge det på et splitsekund", siger rektor Brian Bech Nielsen, Aarhus Universitet.

  Det er utvivlsomt helt korrekt. Og i den ideelle verden burde forskerne have ro til st fordybe sig i den videnskabelige virkelighed.

  Men vi lever desværre IKKE i den ideelle verden. Og selv om de fleste forskere arbejder med en høj videnskabelig etik, er der nogle, der IKKE gør.
  Resultatet er, at der bliver drevet holdningspræget propaganda under dække af forskerstatus.

  Forskere, der vælger den agitatoriske linje frem for den videnskabelige, gør sig skyldige i videnskabelig uredelighed.

  På den måde har Aarhus Universitet ødelagt meget af det, der måtte være bygget op gennem årene. Men det er ikke sket på et splitsekund. Processen har fået lov at køre i årevis, uden at universitetets ledelse har grebet ind.

  Det er dybt beklageligt både for de mange seriøse forskere, der måtte blive ramt, og for det samfund, der ikke har fået en retvisende faglig rådgivning undervejs.