Robot-professor: Frygten for robotter som overtager arbejdet er kraftigt overdrevet

Kasper Støy professor i robot-teknologi og kunstig intelligens ved IT-Universitetet hos Altinget maj 2017. 

INTERVIEW: Der er kun 10 procents chance for, at udviklingen med robotter og kunstig intelligens udfordrer arbejdsmarkedet væsentligt. Sådan lyder vurderingen fra professor i robot-teknologi, i kølvandet på nedsættelse af regeringens Disruptionråd.

"Det vi kan gøre i fremtiden er typisk kraftigt overdrevet"

Sådan lyder vurderingen fra professor i kunstig intelligens og robotteknologi Kasper Støy fra IT-Universitet. Han maner til besindighed om, hvilken betydning ny teknologi vil få for fremtidens arbejdsmarked.

Meldingen kommer efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen mandag præsenterede det såkaldte Disruptionråd.

Disruptionrådet skal blandt andet komme med anbefalinger til gå udviklingen med automatisering på arbejdsmarkedet i møde.

Kasper Støy er en af Danmarks førende forskere på området, og han opfordrer til at slå koldt vand i blodet og lade være med at tale udviklingen højere op end nødvendigt. 

Helt konkret vurderer han, at der kun er en ganske lille sandsynlighed for, at udviklingen med robotter og kunstig intelligens bliver så voldsom for arbejdsmarkedet, som den bliver talt op til i øjeblikket. 

"Der er måske 90 procents sandsynlighed for, at det ikke går så slemt, men måske 10 procents risiko for at det hele klikker, og vi har den her situation, hvor markedet pludselig accelerer. Og så har man problemet," siger Kasper Støy.

Økonomiske interesser i at tale udviklingen op 
Grunden til at debatten alligevel bliver skruet op i proportioner og får karakter af, at robotterne om ganske kort tid fortrænger mennesker fra arbejdsmarkedet i stor stil kan være at finde i tech-industrien selv. 

"Der er et utal af start-up-virksomheder, som alle sammen mener, at deres teknologi er disruptiv og vil ændre verden. Og det er klart, at i det miljø vil man gerne sige: Se, alle de her teknologier ændrer verden," siger Kasper Støy. 

Rådet mangler forskere
Kasper Støy er også bekymret for, om der qua sammensætningen af Disruptionrådet kan mangle faglig indsigt i de problemstillinger, som rådet skal forholde sig til. 

"Vil kunstig intelligens overtage vores jobs i fremtiden? Det kan man fint have et hundeslagsmål om i sådan et råd, men hvis ikke der er input fra faglige personer, så kan man ikke komme længere, end man kan i medierne i forvejen," siger Kasper Støy. 

Se hele interviewet ovenfor.   

 

 

,

Forrige artikel Nyt Pind-forslag får kritik: Uambitiøst, forrykt og skjult spareøvelse Nyt Pind-forslag får kritik: Uambitiøst, forrykt og skjult spareøvelse Næste artikel Fra fond til forsker: Datalogi-professor modtager stor bevilling Fra fond til forsker: Datalogi-professor modtager stor bevilling