S bringer regeringen i mindretal om udflytning af DIIS

UDFLYTNING: Socialdemokraterne stemmer imod at flytte Dansk Institut for Internationale Studier til Aarhus, og dermed er regeringen i mindretal. "Rigtig, rigtig sørgeligt," lyder det fra Venstre.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie GormsenEmma Qvirin Holst

Efter længere tids overvejelser har Socialdemokraterne bestemt sig for, at stemme nej til udflytningen af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) til Aarhus.

Det fortæller Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mogens Jensen, som kalder udflytningen ”ufornuftig.”

”Beslutningen er baseret på den massive kritik, der er kommet fra alle sider af det her udflytningsprojekt, og selvfølgelig det faktum, at 98 procent af DIIS' samarbejdspartnere og brugere bor i Hovedstadsområdet. Det vil give en unødig ekstra rejsebyrde og arbejdsbyrde, og det er der, hvor det ikke længere er fornuftigt,” siger han.

LÆS OGSÅ: Grafik: Her flytter de statslige arbejdspladser hen

Det betyder, at regeringen ikke har flertal for at flytte DIIS fra København til Aarhus, som det ellers var planen. Mogens Jensen fortæller, at Socialdemokraterne ellers har foreslået regeringen at flytte dele af DIIS til Aarhus.

”Der er et højt fagligt og akademisk miljø i Aarhus – også på det udenrigspolitiske område. Derfor kunne vi godt se en mulighed for at styrke både det miljø og DIIS ved at placere nogle medarbejdere i Aarhus,” siger han.

Men det har regeringen ikke ønsket at lave en aftale om, lyder det.

”Og derfor kan vi ikke drage en anden konklusion, end vi ikke kan støtte regeringens forslag,” siger Mogens Jensen.

Han understreger dog, at Socialdemokraterne dog generelt støtter regeringens udflytningsplaner.

LÆS OGSÅ: Liberal Alliance stemmer imod DIIS-flytning

Medarbejdere og ledelse i DIIS har siden den store udflytningsplan blev fremlagt i efteråret 2015 gentagne gange frabedt sig flytningen til Aarhus.

Flytningen af instituttet og 88 arbejdspladser er en del af regeringens udflytningsplan, der skal flytte cirka 4.000 statslige arbejdspladser ud af København. Alle andre udflytninger kan regeringen bare beslutte, men i forhold til DIIS kræver det en lovændring og dermed et flertal i Folketinget. Et flertal, som regeringen nu må kigge langt efter, fordi hele rød blok og Liberal Alliance er imod.

Det ærgrer Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen, at udflytningen af DIIS nu ikke bliver til noget.

”Det er rigtig, rigtig sørgeligt. Ikke mindst set i lyset af, at jeg faktisk troede på, at Socialdemokratiet gerne vil have bedre balance i landet og derfor også gerne ville udflytte statslige arbejdspladser,” siger Michael Aastrup Jensen.

LÆS OGSÅ: Overblik: Udflytning kommer til at koste 250.000 kroner per job

Han mener, at man også skal have modet til at udflytte statslige arbejdspladser, selvom det er en institution som DIIS, hvor der har været mange følelser involveret.

Der er møde i Udenrigsudvalget tirsdag klokken 14, hvor man forventeligt vil se et flertal imod regeringen på DIIS-lovforslaget. Herefter vil man internt i Venstre tage en diskussion om, hvad man så skal gøre, lyder det fra Michael Aastrup Jensen.

LÆS OGSÅ: Claus Hjort om milliardregning: Ligger inden for rammen

Han understreger, at det stadig er regeringens ambition at udflytte statslige arbejdspladser inden for alle områder, heriblandt også inden for Udenrigsministeriets område.

”Men vi udflytter ikke bare statslige arbejdspladser for at udflytte statslige arbejdspladser. Der skal også være en mening med, hvor pladserne skal placeres, og derfor vil vi nu gennemrode hele Udenrigsministeriets område og se på, om der eventuelt er noget, der skal udflyttes,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00