S forsøger at mane usikkerhed om besparelser i jorden

FINANSLOV: I et nyt udspil melder Socialdemokratiet nu klart ud, at partiet vil af med toprocentsbesparelser på uddannelse. Partiet holder dog en uspecificeret mulighed for omprioritering åben. 

Først ville Socialdemokratiet helt af med de årlige toprocentsbesparelser.

Så ville finansordfører Benny Engelbrecht adoptere regeringens idé om sektor-omprioritering.

Og nu forsøger Mette Frederiksen (S) endeligt at slå fast, at de årlige besparelser på uddannelse forsvinder helt med en eventuel socialdemokratisk regering. 

Den socialdemokratiske formand siger onsdag aften til flere medier, at omprioriteringsbidraget forsvinder helt, hvis partiet overtager regeringsmagten.

"Vi foreslår at droppe omprioriteringsbidraget på uddannelse, fordi det ganske enkelt skaber for stor usikkerhed ude på de enkelte uddannelsesinstitutioner. Samtidig vil vi gerne sende et meget klart signal om, at det skal være slut med besparelser på uddannelser i Danmark," siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til DR Nyheder.

Stadig mulighed for omprioritering
Meldingen kommer i forbindelse med et udspil, som partiet præsenterer torsdag morgen, samtidig med at Folketinget første gang siden sommerferien samles for at førstebehandle finansloven. 

I udspillet holder partiet dog muligheden for omprioritering inden for uddannelsessektoren åben. 

"Der skal selvfølgelig være plads til, at vi politisk kan beslutte at flytte penge rundt på uddannelsesområdet," skriver Socialdemokratiet i udspillet. 

Dermed holder partiet altså en kattelem åben for eksempelvis fortsat at kræve effektiviseringer af uddannelsesinstitutioner, som kan omfordeles til politisk prioriterede områder. 

S: Finansieringen er der
Finansminister Kristian Jensen (V) erklærede under præsentationen af finansloven, at råderummet ikke er stort nok de kommende to år til at sløjfe besparelseskravet. 

Det er Socialdemokratiet uenig i. 

Finansordfører Benny Engelbrecht siger således til Jyllands-Posten, at pengene er der allerede fra i år, hvis regeringen har viljen, og ifølge ham behøver regeringen slet ikke at bringe råderummet i spil.

"Et omprioriteringsbidrag handler jo om, at man tager pengene fra et område, og flytter dem over på et andet. Da regeringen på forhånd ikke har fordelt pengene, så skal man heller ikke ud og spare på noget andet. Og for 2019 har regeringen også lavet en relativt stor reserve, som man ville kunne bruge i givet fald – hvis vi kommer ind til forhandlingsbordet," siger Benny Engelbrecht (S) til Jyllands-Posten.

Uddannelsesbesparelser ventes at blive et af de store emner under torsdagens finanslovsdebat i Folketinget, som kan følges direkte på Altinget.dk fra klokken 9.00. 

Forrige artikel Flere unge med handicap strander uden uddannelse Flere unge med handicap strander uden uddannelse Næste artikel Enhedslistens forskningsordfører får endnu en post Enhedslistens forskningsordfører får endnu en post
Rapport: Manglende ligestilling på uddannelser kan skade kvaliteten

Rapport: Manglende ligestilling på uddannelser kan skade kvaliteten

BALANCE: I en ny udgivelse har Danmarks Akkrediteringsinstitution indsamlet erfaringer om køn, kønsbalancer og ligestilling fra uddannelsesinstitutioner i ind- og udland. Institutionen finder, at ubalance i kønsfordelingen på uddannelser giver ringere kvalitet og problemer med at forsyne arbejdsmarkedet med færdiguddannede.