Debat

S: Uddannelserne skal geare de studerende til arbejdsmarkedet

DEBAT: For at forebygge den alt for høje dimittendledighed skal de studerende geares til arbejdsmarkedet, imens de er under uddannelse. Det skriver Jeppe Bruus (S), ordfører for forskning og videregående uddannelser.

"Gennem uddannelsen skal de studerende have mulighed
for at skabe relationer til virksomheder, og de studerende skal opnå konkret
erfaring ved blandt andet at løse opgaver i samarbejde med virksomheder og gøre
brug af praktik," skriver





Jeppe Bruus (S), ordfører for forskning og videregående uddannelser.<br>
"Gennem uddannelsen skal de studerende have mulighed for at skabe relationer til virksomheder, og de studerende skal opnå konkret erfaring ved blandt andet at løse opgaver i samarbejde med virksomheder og gøre brug af praktik," skriver Jeppe Bruus (S), ordfører for forskning og videregående uddannelser.
Foto: Kilde: ft.dk
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Bruus (S)
Ordfører for forskning og videregående uddannelser

Uddannelse er blandt de vigtigste investeringer, der findes. Det er en afgørende investering for det enkelte unge menneske, der bruger flere år af sit liv på at sikre sin fremtid. Og det er en investering for vores samfund, at vi, gennem fri og lige adgang, sikrer, at vi får en kompetent og kvalificeret arbejdsstyrke. Det er uden sammenligning vores vigtigste konkurrenceparametre.

Men det er naturligvis frustrerende, når investeringen ikke giver det forventede afkast på den korte bane. Når kandidater oplever, at det er svært at få foden inden for på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse. Den alt for høje dimittendledighed kan være en ulykkelig situation for den enkelte, og en dyr omgang for samfundet.   

Som socialdemokrat er det hjerteblod for mig at sikre, at der er arbejde til alle, der kan og vil. Og som socialdemokratisk ordfører for forskning og videregående uddannelser ligger det mig naturligvis meget på sinde, at vi får bragt dimittendledigheden ned.

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit debatindlæg til [email protected].

Derfor er jeg heller ikke bange for at dreje på nogle af de knapper, der kan sikre det. For hvis vi kan gøre noget fra politisk side, skal vi turde gøre det.

Relationer til virksomheder
Først og fremmest skal de studerende i højere grad end i dag geares til arbejdsmarkedet, imens de er under uddannelse. Det er ikke nok, at man venter med at forholde sig til arbejdsmarkedet til efter endt uddannelse. Det er både de studerendes, uddannelsesinstitutionernes og arbejdsmarkedets ansvar. Det er en selvstændig kvalitet i uddannelserne at klæde de studerende på til livet efter studierne. Studierne må ikke være en boble, som først springer den dag, man står med eksamensbeviset i hånden. Arbejdsmarkedsrelevansen af den læring, der foregår i hver eneste undervisningsgang, skal være tydelig. Gennem uddannelsen skal de studerende have mulighed for at skabe relationer til virksomheder, og de studerende skal opnå konkret erfaring ved blandt andet at løse opgaver i samarbejde med virksomheder og gøre brug af praktik.

Studierne må ikke være en boble, som først springer den dag, man står med eksamensbeviset i hånden. Arbejdsmarkedsrelevansen af den læring, der foregår i hver eneste undervisningsgang, skal være tydelig.

Jeppe Bruus (S)
Ordfører for forskning og videregående uddannelser

Fokus på bacheloruddannelser
I dag er vores bacheloruddannelser flere steder tilrettelagt, så de i alt overvejende grad er akademiske forberedelsesuddannelser til kandidatuddannelserne. Jeg mener, at arbejdsmarkedsrelevansen i højere grad skal tænkes ind i vores bacheloruddannelser.  

Fortsat behov for dimensionering
Og endelig er vi nødt til at fortsætte med at dimensionere nogle af vores uddannelser. Selvom det måske ikke umiddelbart altid er populært, tror jeg trods alt, det er i alles interesse, at vi ikke uddanner unge til arbejdsløshedskøen. Målet her er netop at flytte nogle studerende fra de uddannelser, der i årevis har haft en høj ledighed, til nogle uddannelser, der har bedre jobmuligheder. Det er et værktøj, der er taget i brug med det ene mål for øje: At sikre at de færdiguddannede rent faktisk kommer i arbejde og får brugt deres kompetencer. I takt med at stadig flere af os tager lange videregående uddannelser, vil behovet for dimensionering fortsat være der.

Lykkedes vi med det, vil endnu flere få glæde af uddannelsesinvesteringen. Også på den korte bane.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00