Debat

SF: Regeringen går for langt med SU-nedskæringer

DEBAT: Regeringen går for langt, når den pønser på at skære i noget så fundamentalt i det danske uddannelsesvæsen som SU'en. Det skriver Jacob Mark (SF).

Foto: Folketinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mark (SF)
Gruppeformand og uddannelses- og forskningsordfører

Igen og igen har offentlige personer været ude og argumentere for, at man skal afskaffe SU'en på kandidaten og gøre den lånebaseret. Først var det ”tænketanke,” så var det erhvervsfolk, så var det økonomer, og mon ikke snart turen så kommer til Regeringen.

Indtil videre har Regeringen spillet plat spil og svaret, at ”Danmark bruger mange penge på SU, og det er naturligt at diskutere.” Men de glemmer at svare på, hvor meget vi får igen for pengene. Det vender jeg tilbage til.

SU fremmer social mobilitet
For noget, der næsten gør ondt i mit ræverøde hjerte, er at høre fagforeningsfolk, socialister og andre velfærdsforkæmpere foreslå at afskaffe kandidat-SU’en og bruge den andre steder i uddannelsesvæsnet.

For det første synes jeg, det er meget naivt at forestille sig, at en besparelse på SU’en vil gå direkte til uddannelse, men for det andet så mener jeg også, at de overser de fatale sociale konsekvenser, det vil have for Danmark. SU'en er netop et resultat af en lang kamp for, at alle skal kunne tage en uddannelse - uanset hvor man kommer fra, eller hvem man er barn af.

SU'en sikrer netop, at den ufaglærtes barn også kan tage en lang videregående uddannelse. Nogle siger, at SU ikke fremmer den sociale mobilitet, men selvfølgelig gør den det. Danmarks studerende har den næsthøjeste gennemførselsprocent, hvis man sammenligner os med andre lande på OECD.

For noget, der næsten gør ondt i mit ræverøde hjerte, er at høre fagforeningsfolk, socialister og andre velfærdsforkæmpere foreslå at afskaffe kandidat-SU’en og bruge den andre steder i uddannelsesvæsnet.

Jacob Mark (SF)
Gruppeformand og uddannelses- og forskningsordfører

Derudover kalder Danmarks Evalueringsinstitut Danmark for verdensmester, når det kommer til social mobilitet. Fordi så mange unge fra uddannelsesfremmede hjem rent faktisk tager en uddannelse.

SU-svækkelse vil øge uligheden
Man hører ofte det norske studiestøttesystem fremhævet i den danske SU-debat, fordi det indeholder et stort låneelement.  Men den norske studenterorganisation (NSO) kritiserer faktisk det norske uddannelsessystem for social skævhed. 

Andre påstår, at det ikke vil have betydning, om man laver SU'en lånebaseret, for så vil folk bare låne pengene til uddannelsen. Men faktisk så viser undersøgelser fra Tyskland, at unge fra uddannelsesfremmede hjem er mindre villige til at optage gæld. Et lånebaseret system rammer altså skævt!

En svækkelse af SU’en vil altså betyde en markant stigning af uligheden i Danmarks uddannelser. En helt forkert vej at gå på et tidspunkt, hvor Danmark og resten af verden står i en galoperende ulighedskrise. 

Hvad er så argumentet for at fjerne SU’en?
En del siger også, at der ikke er brug for kandidaterne. Men selvfølgelig er der det. Over de sidste mange år er antallet af kandidater steget markant - men ledigheden blandt kandidater er ikke steget.

Det vil altså sige, at kandidaterne finder arbejde, og at der kommer nye arbejdspladser. Man anslår, at en kandidat skaber 3 millioner mere i værdi for et samfund end en bachelor.

Og en kandidat har betalt sin egen uddannelse hjem i skat løbet af et år. Det vil altså sige, at vi får pengene for SU mange gange igen. Betyder det, at SF ikke anerkender, at flere unge skal tage en erhvervsuddannelse i fremtiden? Jo, selvfølgelig. Danmark har brug for flere kloge hænder.

Men så lad os da øge vejledningsindsatsen i folkeskolen. Lad os lokke eleverne til erhvervsuddannelserne ved at gøre dem endnu mere attraktive. Lad os sikre, at der er praktikpladser og lærlingepladser nok. Det vil øge tilstrømningen til erhvervsuddannelserne.

Folket er imod SU-besparelser
Det er altså en rigtig dårlig idé at skære i SU’en, som flere af partierne på Christiansborg diskuterer for tiden. Og det er befolkningen enig i.

Ifølge Politiken erklærer hele 69 procent sig "uenig" eller "helt uenig", når de bliver spurgt om, hvorvidt SU'en bør beskæres. Kun 15 procent erklærer sig "enig" eller "helt enig".

Målingen viser med al tydelighed, at SU'en er et folkeeje, der gør Danmark unikt. Regeringen går simpelthen for langt, når den pønser på at skære i noget helt fundamentalt for Danmarks uddannelsesvæsen.

SF sidder med i SU-forligskredsen, og vi kommer ikke til at acceptere det.

Dokumentation

Fra 12. maj og en måned frem sætter Forskningsdebatten fokus på SU.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00