Kritik af EU's nye forskningsbudget: "Man nedprioriterer fremtiden"

HORIZON: Forhandlingerne om EU's næste budget endte med, at EU's store forskningsprogram blev en del mindre end det så ud til i foråret. Det afføder skuffelse blandt universiteter og forskere i Danmark og Europa.

Foto: Francois Walschaerts/AFP/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Man har nedprioriteret fremtiden i det konkrete budget, og det synes jeg er rigtig ærgerligt

David Dreyer Lassen
Bestyrelsesformand, Danmarks Frie Forskningsfond

Budgettet til EU's nye syvårige forskningsprogram er blevet reduceret fra 83,5 milliarder euro i det oprindelige forslag fra 2018 til samlet 80,9 milliarder euro i det vedtagne budget.

På papiret er reduktionen ikke voldsom, men resultatet vækker alligevel skuffelse hos forskere og universiteter, da der undervejs i forhandlingerne var udsigt til en langt større pengepulje til europæisk forskning og innovation.

Bare i maj i år foreslog kommissionen at hæve det samlede beløb til Horizon-Europe-programmet til 94,4 milliarder euro, ved at bruge tilføre 13,5 milliarder fra den såkaldte Genopretningsfond til de 80,9 milliarder, der var afsat til Horizon på det daværende budget-forslag fra Kommissionen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024