Debat

Socialdemokratiet: Vi vil have dygtige, veluddannede unge i hele Danmark

DEBAT: Det kræver, at de unge kan uddanne sig videre i alle dele af landet. Det er derfor, Socialdemokratiet har en ambition om at brede velfærdsuddannelser som pædagog, lærer og socialrådgiver mere ud i landet, skriver Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet.

Socialdemokratiets Mette Frederiksen har på det seneste præsenteret ideen om at udflytte flere uddannelser.
Socialdemokratiets Mette Frederiksen har på det seneste præsenteret ideen om at udflytte flere uddannelser.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Magnus Heunicke
 (S)
Velfærdsordfører for Socialdemokratiet

Danmark bliver et rigere samfund, hvis vi tager hele landet i brug.

Når job- og uddannelsesmulighederne centraliseres til de store byer alene, udnytter vi ikke alle de ressourcer, der findes, og som kan komme os alle sammen til gode. Og samtidig er centralisering af uddannelsestilbuddene en sikker vej til at affolke dele af provinsen og landdistrikterne, da det fører til, at mange unge bliver nødt til at rejse til storbyen for at uddanne sig.

Vi vil have dygtige, veluddannede unge i hele Danmark. Det kræver, at de unge kan uddanne sig videre i alle dele af landet. Det er derfor, Socialdemokratiet har en ambition om at brede velfærdsuddannelser som pædagog, lærer og socialrådgiver mere ud i landet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Der er grundlæggende behov for et opgør med den centraliseringsbølge, der har ramt landet de seneste mange år. Der har været gode argumenter for at indføre både en kommunalreform, domstolsreform og politireform.

Men vi må samtidig erkende, at konsekvensen også har været, at offentlige velfærdsinstitutioner, uddannelser og arbejdspladser er samlet på færre og større enheder længere væk fra mange borgere i provinsen og i landdistrikterne.

Vi skal væk fra centraliseringsvejen. Vi ønsker et decideret centraliseringsstop. Vi peger derfor på, at der er behov for, at vi sikrer statslige arbejdspladser i hele landet.

Seneste eksempel på centraliseringsbølgen var VLAK-regeringens ønske om at oprette ’Den Forberedende Grunduddannelse’ til erstatning for landets produktionsskoler og en række andre tilbud til unge uden stærk uddannelsestradition i bagagen.

Her lagde regeringen op til at centralisere tilbuddene og indskrænke antallet af institutioner væsentligt. I Socialdemokratiet insistererede vi omvendt på, at der skal være uddannelsestilbud til denne gruppe af unge i hele landet, så rejsetiden ikke bliver for lang.

For lang rejsetid betyder både fravalg og frafald. Heldigvis fik vi presset regeringen sammen med Dansk Folkeparti til at droppe planerne om yderligere centraliseringer.

Et decideret centraliseringsstop

Vi skal væk fra centraliseringsvejen. Vi ønsker et decideret centraliseringsstop. Vi peger derfor på, at der er behov for, at vi sikrer statslige arbejdspladser i hele landet.

Konkret vil vi flytte Fiskeristyrelsen til Nordjylland og oprette fire nye regionale skattecentre uden for de store byer. Men vi stopper ikke der. Vi ønsker også en udflytningsplan for velfærdsuddannelserne. Vi vil have flere uddannelsespladser til blandt andet pædagoger, lærere og socialrådgivere i provinsen.

En rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut SBi fra 2017 peger på, at centraliseringen af uddannelserne har fået mange unge til at flytte fra landdistrikterne. Og kun hver femte flytter tilbage til landdistrikterne efter endt uddannelse.

Studenterhuen er derfor ofte en enkeltbillet væk fra hjemegnen. Det er en sikker vej til affolkning, hvis vi ikke sikrer flere uddannelsespladser uden for de største byer. Og samtidig er risikoen også, at landdistrikterne og provinsen vil mangle kvalificeret arbejdskraft i fremtiden.

Vi skal derfor sikre flere uddannelsesmuligheder i hele landet.

Optaget i 2016/2017 viser, at der næsten er 50 procent flere pladser på landets professionshøjskoler placeret i Københavnsområdet, Aarhus, Aalborg og Odense end i resten af landet.

Vores forslag er, at flere uddannelsespladser bredes ud i hele landet. Vi skal oprette flere uddannelsespladser der, hvor de unge bor, så vi tager hele landet i brug.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00