Statsministeren: Erhvervsuddannelserne bliver løftestangen for den grønne omstilling

Vi skal bygge bro mellem klimakampen og de unges uddannelsesvalg, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag i sin tale under Folketingets afslutningsdebat. Den grønne omstilling kræver faglært arbejdskraft, lød det fra regeringslederen.

"For nogle børn er vores skole blevet for akademisk. Den er blevet for teoretisk For lidt praktisk," sagde statsministeren.
"For nogle børn er vores skole blevet for akademisk. Den er blevet for teoretisk For lidt praktisk," sagde statsministeren.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Vi skal bruge erhvervsuddannelserne som en løftestang for den grønne omstilling

Mette Frederiksen
Statsminister
VVS’ere til at opstille varmepumper. Elektrikere til at opstille ladestandere. Tømrere og murere til at klimarenovere bygninger.

Det er ifølge statsminister Mette Frederiksen blandt andet, hvad den grønne omstilling kommer til at efterspørge af faglært arbejdskraft.

Under Folketingets afslutningsdebat onsdag brugte hun en længere del af sin tale på at berøre behovet for at få flere igennem erhvervsuddannelserne.

Hvis Danmark skal ”høste gevinsterne” af et ”grønt forspring”, kræver det nemlig flere faglærte, forklarede hun.

Hun omtalte de faglærte som "klimaets kernetropper" og sagde så:

"Vi skal bruge erhvervsuddannelserne som en løftestang for den grønne omstilling. I reformarbejde skal vi bygge broen mellem de unges uddannelsesvalg og den danske klima-kamp.”

EUD i fokus
Statsministeren lagde i det hele taget stort vægt på erhvervsuddannelserne i en tale, som blev indledt med en beretning om et besøg på en erhvervsskole i Hvidovre.

Her fortalte hun om underviseren Daniel Svendsen fra personvognsmekaniker-uddannelsen, der viste en ”smittende entusiasme bag mundbindet”.

Nok er eleverne er vendt tilbage efter nedlukningen, men der mangler fortsat flere på erhvervsuddannelserne, understregede Mette Frederiksen også i sin tale.

”Virkeligheden er den, at store årgange af faglært arbejdskraft går på pension lige om lidt. Og vi har ikke nok nyuddannede til at erstatte dem. Kun hver femte elev, der forlader folkeskolen, søger direkte ind på en erhvervsuddannelse. Det er langt fra det mål, som et bredt flertal i Folketinget har sat,” sagde hun og fortsatte:

”Og det er nok ikke endnu en ny erhvervsskolereform, der er svaret. Vi har forsøgt. Skiftende regeringer. Det bliver kun til meget, meget små hop på stedet. Jeg tror, vi er nødt til at tage hul på en mere grundlæggende diskussion af vores uddannelser. For nogle børn er vores skole blevet for akademisk. Den er blevet for teoretisk For lidt praktisk.”

Se hele Mette Frederiksens tale her (fra kl.09.02).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00