Debat

Studenterforening: Optagelsessystemet skal genetablere karakterernes funktion

Hensigten med et optagelsessystem må være at fordele studerende ud fra deres interesser, og ikke hvad dit karakterblad opfordrer dig til at læse, skriver Sofie Falck Villadsen.

Det er helt oplagt at gøre det lettere at få merit for tidligere uddannelsesforløb og relevant erhvervserfaring, skriver&nbsp;Sofie Falck Villadsen.<br>
Det er helt oplagt at gøre det lettere at få merit for tidligere uddannelsesforløb og relevant erhvervserfaring, skriver Sofie Falck Villadsen.
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Sofie Falck Villadsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er ingen tvivl om, at der er store mangler og udfordringer i vores optagelsessystem, som det ser ud i dag.

Karakterer har stor betydning for dine muligheder i uddannelsessystemet, og det skaber en usund præstationskultur.

Uddannelser med høje adgangskvotienter bliver dermed mere attraktive end for eksempel en professionsuddannelse, hvor der nærmest er frit optag.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen vil have, at flere skal optages via kvote to, og statsminister Mette Frederiksen har ligeledes udtalt, at der skal ske ændringer i optagelsessystemet.

Statsministeren foreslår blandt andet, at der skal sættes et maksimum på gennemsnitskarakteren ti ved uddannelser.

Derudover foreslår hun, at fem års erhvervserfaring skal være adgangsgivende for at kunne søge kvote to optag på videregående uddannelser.

Karakterer er blevet et symbol på prestige

Vi har som studerende længe efterspurgt fokus på netop optagelsessystemet, hvorfor vi er glade for, at der endelig kommer fokus herpå.

Optagelsessystemet fremmer præstation og prestige, hvilket ikke er hensigten.

Sofie Falck Villadsen
Forkvinde, Studenterforum UC

Men det er også vigtigt at sige, at det er en virkelig vanskelig dagsorden, hvor der skal tages højde for flere ting. Det vil jeg forsøge at uddybe.

Først og fremmest ligger der en udfordring i, at de adgangsgivende karakterer er blevet et symbol på noget andet, end det egentlig er.

Der ligger til dels en vurdering af sværhedsgraden på det faglige indhold, men det er mest af alt et spørgsmål om, at jo flere studerende, der søger disse uddannelser, jo højere bliver adgangskravet.

Det skaber et unødvendigt stort pres på unge, der af naturlige årsager stræber efter høje karakterer, så de har bedst mulige forudsætninger for at vælge alle uddannelser.

Det er der i sig selv ikke noget galt i, men systemet bidrager til en usund kultur og en stor prestigeforskel.

Kvote to rammer socialt skævt

En anden vigtig overvejelse er, som Jesper Petersen også selv adresserer, at kvote to systemet måske rammer endnu mere socialt skævt, da det i høj grad er muligheder og erfaring uden for uddannelsessystemet, der kan afgøre dit optag.

Det skal dog siges, at der i forvejen allerede gøres mere brug af kvote to på professionsuddannelserne.

Det skal selvfølgelig ikke være dine forældres eller egen indkomst og ressourcer, der skal være afgørende for dine muligheder i livet.

Læs også

Den sidste udfordring som jeg vil uddybe er, hvilken betydning et øget kvote to optag vil have på netop karakterræset.

Det er helt klart, at jo færre der bliver optaget på kvote et, jo mere pres vil der ligge på, at unge skal have de høje karakterer, som det også er præsenteret tidligere.

Det er derfor også helt oplagt at kigge på vores karakterskala, da der for det første er for store spring mellem fire, syv og ti og beskrivelserne ikke er tilstrækkelige og fordrer nulfejlskultur.

Fremtidens optagelsessystem

Hvad skal der så gøres ved disse udfordringer? Først og fremmest har det stor betydning, at der åbnes op for netop at rydde op i systemerne.

Men jeg er bekymret for, at det blot bliver småjursteringer, der ikke gør op med de udfordringer, som er hele baggrunden for, at der skal justeres.

Vi skal have et system, der gør op med præstationskultur, er gennemsigtigt for unge og samtidig er mere fleksibelt.

Sofie Falck Villadsen
Forkvinde, Studenterforum UC

Det er helt afgørende at inddrage alle relevante parter til en drøftelse af søgemønster hos unge og bevæggrundene bag de søgemønstre.

Det har store konsekvenser for blandt andet professionsuddannelserne, at optagelsessystemet fremmer præstation og prestige, hvilket jo ikke er hensigten.

Hensigten med et optagelsessystem må være at fordele studerende ud fra deres interesser og ikke ud fra, hvad dit karakterblad opfordrer dig til at læse.

Vi er bestemt ikke afvisende over for at skulle gå i drøftelser om ændringer. Vi håber dog på, at det store arbejde sektoren har lagt i at komme med konkrete anbefalinger bliver taget med.

Vi skal have et system, der gør op med præstationskultur, er gennemsigtigt for unge og samtidig er mere fleksibelt, så det bliver lettere tilgængeligt at søge optag også senere i livet.

Her er det ligeledes helt oplagt at gøre det lettere at kunne få merit for tidligere uddannelsesforløb og relevant erhvervserfaring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Falck Villadsen

Fhv. folketingskandidat (SF), fhv. forkvinde, Studenterforum UC
lærer, dansk, engelsk, samfundsfag (VIA University College, 2020)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00