Debat

Studerende: Giv os de internationale studiepladser tilbage

Fra næste semester vil der ikke længere være internationale studerende på erhvervsakademierne. Det er et stort tab, både for danske og internationale studerende og i sidste ende virksomhederne, skriver Mikkel Hugo Bruun.

De nye studerende vil ikke få de samme muligheder for at styrke deres forståelse for andre kulturer, skriver&nbsp;Mikkel Hugo Bruun.<br>
De nye studerende vil ikke få de samme muligheder for at styrke deres forståelse for andre kulturer, skriver Mikkel Hugo Bruun.
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som led i regeringens plan om at spare på uddannelsesområdet, er det med bred opbakning blevet besluttet i Folketinget at spare de internationale studiepladser på erhvervsakademierne væk. Dette er for mange af os ubegribeligt og er i sidste ende en dårlig løsning på et problem, der ikke eksisterer.

Vi som studerende, både danske og internationale, betaler prisen for dette. Og inden længe også virksomhederne.

Forståelse og kommunikation med omverden er essentielt
Når man begynder på en videregående uddannelse på et erhvervsakademi, gør man det som udgangspunkt med det mål at få et job på det danske arbejdsmarked. Nogle kommer ind i internationale virksomheder, andre starter deres eget.

Fra næste semester er det slut med de internationale studerende. Det er slut med at have kaffemøder på andre sprog end dansk. Det er slut med at træne sprog og kulturkompetencer

Mikkel Hugo Bruun
Studerende, næstformand, De Studerendes Råd, KEA

Fælles for os alle er, at vores evner til at kommunikere og handle med omverden er et must. Vores sprogkundskaber, vores kulturelle forståelse og vores tilgang til mennesker fra andre steder end vores lokale nabolag er alle essentielle kompetencer og evner, vi har brug for, hvis vi skal forblive konkurrencedygtige i fremtiden.

Indtil for nylig har mine dage været præget af at kommunikere med mennesker fra andre lande. På min skole render jeg dagligt ind i internationale studerende, som jeg snakker med og skal forholde mig til. Det har betydet, at jeg nemt har kunne tage et studiejob i en international virksomhed, som igen eksponerer mig for fremmede sprog og kulturer, som er så vigtigt i et globaliseret arbejdsmarked.

Men det er snart slut.

Stop for internationale studerende er et stort tab
Fra næste semester er det slut med de internationale studerende. Det er slut med at have kaffemøder på andre sprog end dansk. Det er slut med at træne sprog og kulturkompetencer. Det næste hold studerende vil ikke få de samme muligheder for at udvikle og styrke deres kulturelle forståelse og få nye input og indgangsvinkler.

Vi skal huske på, at vi står i en situation med kæmpe mangel på arbejdskraft, og nu vinker vi farvel til endnu en kilde

Mikkel Hugo Bruun
Studerende, næstformand, De Studerendes Råd, KEA

Det er også slut med at skabe de vigtige og værdifulde netværk, som internationale studerende kan tilbyde vores erhvervsliv. Vores virksomheder har brug for gode forbindelser til udlandet, og de internationale studerende er en nem måde at skabe dem på.

Det er et stort tab.

I debatten om de internationale studerende har det været fremført, at det giver økonomisk underskud at have dem, men flere analyser peger på, at det slet ikke er tilfældet, tværtimod. Derudover er det en langsigtet investering i menneskeligt potentiale. Ja, vi betaler noget SU forudsat, at den studerende tager et deltidsarbejde ved siden af sit studie. Men den SU får vi mange gange igen, når vi ansætter den dimitterede studerende i fast arbejde.

Vi mangler arbejdskraft
Vi skal huske på, at vi står i en situation med kæmpe mangel på arbejdskraft, og nu vinker vi farvel til endnu en kilde. Når vi om nogle få år stadig ikke har løst problematikken med manglende arbejdskraft, vil den på det tidspunkt siddende minister sikkert få den geniale idé at åbne op for internationale studerende, så vi kan komme problemet til livs.

Derudover går de korslagte arme begge veje. Når vi stopper med at modtage internationale studerende, stopper udlandet med at modtage de danske. Det er ti skridt i den forkerte retning. Vi lever i en verden, der afhænger af international handel og samarbejde. Vi skal øge vores evner til at kommunikere med udlandet, ikke hindre dem.

Så kære regering. Giv os vores internationale studiepladser tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00