Studerende må nøjes med ét sabbatår

SU-REFORM: Der er bred enighed i SU-forligskredsen om, at de unge må nøjes med et enkelt sabbatår, hvis de vil have hjælp af 1,08-reglen til at komme ind på drømmestudiet. De studerende advarer om, at det vil føre til øget frafald.
Jørgen Skadhede

Nu må politikerne slå koldt vand i blodet. Der er allerede en rivende udvikling i gang, hvor de studerende bliver yngre og yngre.

Mikkel Zeuthen
Formand for Danske Studerendes Fællesråd
Fakta
De studerendes alder ved studiestart

Tal fra den koordinerende tilmelding (KOT) viser, at de studerende er blevet yngre.

1,08 reglen-blev indført med virkning fra 2008.

Andel af de studerende, som var under 22 år, da de blev optaget på en videregående uddannelse:

2010: 51,0 pct.
2008: 49,3 pct.
2007: 47,5 pct.
2004: 40,4 pct.
2000: 38,2 pct.


Kilde: KOT
Ét sabbatår må være nok, mener et bredt politisk flertal. De unge behøver ikke både at nå en periode med erhvervsarbejde, et højskoleophold og en jordomrejse, før de begynder på et studie.

Partierne bag SU-forliget forhandler i øjeblikket om en SU-reform, og der ser ud til at være enighed om at fremrykke den regel, som betyder, at de studerende kan gange deres karaktergennemsnit med 1,08 og dermed forbedre chancerne for at komme ind på drømmestudiet.

Siden 2008 har de unge kunnet gange deres gennemsnit med 1,08, hvis de går i gang med en uddannelse senest to år efter studentereksamen. Men forligspartierne er parate til at følge regeringens forslag om at fremrykke det til kun et år.

Støtte fra S og R
"Der kan godt være fornuft i at fremrykke 1,08-reglen. Den har hjulpet på, at flere unge kommer hurtigere i gang, og derfor vil vi godt være med til at se på det. Der vil fortsat være et helt sabbatår, hvor de unge eksempelvis kan dygtiggøre sig på højskoleforløb og lignende," siger SU-ordfører Kim Mortensen (S).

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00