Debat

Studieleder: Universiteterne mangler alliancepartnere i kampen mod etårige kandidater

Hvem kan universiteterne regne med i kampen mod etårige kandidater? Måske kulturlivet – to fattige, udskældte sorte får gør dog ingen flok. Hvad så med de politiske partier? Medierne? Erhvervslivet? Kampen om de etårige kandidater vil vise, hvilke venner universiteterne reelt har, skriver Peter Aagaard.

Regeringen siger, den inviterer til dialog. Det lyder godt og lovende. Afgørende er nemlig ikke kun indholdet, men også processen hvormed det reformerede universitet opstår, skriver Peter Aagaard.
Regeringen siger, den inviterer til dialog. Det lyder godt og lovende. Afgørende er nemlig ikke kun indholdet, men også processen hvormed det reformerede universitet opstår, skriver Peter Aagaard.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Peter Aagaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Universiteterne er ikke, hvad de har været, hvis vi skal tro den nye SVM-regering. De skal være mindre, klippes ned, studses, barberes – og erhvervsrettes.

Hvilken akademiker-fjendsk kaffeklub i Socialdemokratiet har fundet på den tossede idé, er der sikkert mange, der tænker på universiteterne i disse dage.

De glemmer, at der i årevis – fra bøger og udvalg til kommissioner – har været et ønske om at gøre akademisk uddannelse til primært et udbud af fireårige bachelorer.

I den forstand er det nuværende forslag blot første hug med spareøksen, der skal realisere netop den plan.

Ligger universiteterne så, som de har redt? Har de ikke i tide læst skriften på væggen og er dermed selv ude om, at de bliver ramt af en rigid og – i deres øjne – uigennemtænkt grønthøster-besparelse, hvor man klipper det femte studieår?

Svaret afhænger af øjnene, der ser.

Konkurrencestat

På sin vis har universiteterne alt, alt for sent opdaget, hvad det betyder, at de lige som alle andre i dette samfund er underlagt en fremherskende konkurrencestats-logik: De skal kunne betale sig. Den logik har nu ramt universiteterne som en forhammer sendt afsted for fuld kraft af Finansministeriets økonomiske regnemodeller.

Den intellektuelles rolle er generelt truet. Anerkendelse i medierne handler mere om x-faktor end akademiske meritter

Peter Aagaard
Lektor og studieleder, Politik & Forvaltning, Roskilde Universitet

Det er slående, at Dansk Magisterforening i sit forsøg på at stoppe de etårige kandidater ikke primært har henvist til universiteternes rolle som fyrtårne i den oplysning og vidensopbygning, der har gjort og gør Danmark til et moderne samfund.

I stedet henviser de klogeligt til den nuværende høje efterspørgsel efter kandidater, samt hvad det vil koste i produktionstab at beskære kandidaterne med et år.

For i konkurrencestaten skal også universiteterne kunne betale sig i kroner og ører – eller på anden målbar vis. Ingen universitetsforsker skal tro, at han/hun kan blive i sit elfenbenstårn – i hvert fald ikke uden at kunne gøre rede for sin betydning for konkurrenceevne og nationalregnskab i et Excel-ark.

Forsøgene på at øge arbejdsudbuddet standser dog ikke ved, at det bare kan betale sig. Man kan også øge det hurtigere, mere præcist og effektivt. Beskæringen af kandidatuddannelserne handler om det sidste. Dermed illustrerer det fint, at det ’røde frikvarter’ (frit efter Bjarne Corydon) er forbi. Vi er nået til konkurrencestat 2.0.

Følgen af konkurrencestaten er, at politik også bliver til et marked, hvor der konkurreres om opmærksomhed og brandværdi. Det betyder, at public affairs og politik er blevet to sider af samme gyldne mønt.

Her har universiteterne igen for sent opdaget, at de skal engagere sig i politik som professionelle lobbyister. De skal gøre det samme som de store lobbyorganisationer DI, FH, KL og Landbrug & Fødevarer har gjort i årevis. Det er ikke bare ministeren, der skal bearbejdes strategisk. Det er hele feltet af politiske ordførere i Folketinget, de rette kontorchefer i ministeriet og redaktører på toneangivende medier.

Læs også

Der skal være en aktiv og strategisk deltagelse på Folkemødet og afholdes et årligt universitetspolitisk ’topmøde’ – samtidig med at der skal forventningsafstemmes med baglandet: Hvad er politisk muligt for os?

Der er dog ingen naturlov, der tilsiger, at universiteterne skal købe ind på konkurrencestatslogikken, men universiteterne kommer ikke uden om, at deres position først og sidst er et produkt af den magt og indflydelse, der kan vindes og fortjenes.

Her vil det dog nok kræve mindst en generation eller to at genskabe den status, som universiteterne har mistet. For det er den tid, det har taget at nedbryde den.

Tab af symbolsk kapital

For universiteternes situation handler ikke bare om, at de ikke i tide har læst det politiske landskab.

Svaret stikker noget dybere end det.

Kampen om de etårige kandidater vil vise, hvilke venner universiteterne reelt har

Peter Aagaard
Lektor og studieleder, Politik & Forvaltning, Roskilde Universitet

Den 500 år gamle samfundsinstitution, universitetet, har i de seneste årtier oplevet så massivt et tab af prestige og symbolsk kapital, at en regering nu, uden at blinke, kan hamre den ned.

Årsagerne til tabet handler ikke kun om Anders Foghs opgør med ekspertvælde eller socialdemokratisk akademikerbashing. Den uafhængige eksperts rolle er i dag trængt tilbage af politiseret og kommercialiseret vidensproduktion i tænketanke og konsulentfirmaer.

Den intellektuelles rolle er generelt truet. Anerkendelse i medierne handler mere om x-faktor end akademiske meritter. Succes måles i penge og iværksætteri frem for klassisk dannelse. Dertil kommer direkte desinformation og almindelig støj fra et mediesystem, som devaluerer det, der er værd at vide.

I den kamp mangler universiteterne i alvorlig grad alliancepartnere for at kunne (re)lancere, hvad kvalitet i viden vil sige, og hvorfor (ud)dannelse er vigtigt.

Hvem kan universiteterne regne med i den kamp? Måske kulturlivet – to fattige, udskældte sorte får gør dog ingen flok. Hvad så med de politiske partier? Medierne? Erhvervslivet? Kampen om de etårige kandidater vil vise, hvilke venner universiteterne reelt har.

Læs også

Regeringen siger, den inviterer til dialog. Det lyder godt og lovende. Afgørende er nemlig ikke kun indholdet, men også processen hvormed det reformerede universitet opstår.

Sporene fra tidligere stærkt upopulære reformer skræmmer dog. Regeringen må se i øjnene, at modstanden mod de etårige kandidater er så stor på universiteterne, at vi nemt risikerer at ende i noget, der gevaldigt minder om den kuldsejlede folkeskolereform. Det vil være en katastrofe, spild af tid, penge og studerendes fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Aagaard

Lektor i politik og forvaltning, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet
cand.comm. (RUC 1997), ph.d. (CBS 2007)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00