Debat

Styrkeposition på fødevareforskning skal forsvares

DEBAT: Danmarks styrkeposition inden for fødevareforskning kan så nemt som ingenting ødelægges af svigtende støtte til de nødvendige forskningsprojekter. Det er derfor helt centralt, at den strategiske forskning inden for fødevareområdet prioriteres højt.
Foto: Pr-foto/Teknologisk Institut
Astrid Maan Thomsen

Jeg er kandidatstuderende på IVA og redaktionsmedlem for fagmagasinet Perspektiv. Jeg er researcher på Altinget | By & Bolig, Altinget | Forskning & Innovation og månedsmagasinet Altinget | Politik.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Hinrichsen
Formand for Programkomiteen for Sundhed, Fødevarer og Velfærd, Det Strategiske Forskningsråd, Direktør for Danish Meat Research Institute, Teknologisk Institut

Der er for mange, der ikke spiser sundt: Antallet af diabetikere er fordoblet inden for de seneste 10 år, og næsten hver fjerde har en samling af risikofaktorer - bl.a. "æblefedme", forhøjet blodtryk og abnormt indhold af fedt i blodet ‐ der øger risikoen for hjertekarsygdom og type 2 diabetes. Livstilssygdomme, der belaster både den enkelte og samfundet voldsomt.

I Det Strategiske Forskningsråd sætter vi derfor nu fokus på madens betydning for sundheden: På det, vi ved om forbrugernes valg, på fødevarernes indflydelse på vores krop og på, hvordan industrien kan skabe mulighed for det sunde valg ved at producere på en innovativ og skånsom

"Kan man spise sig sund? Vil vi? Og er det overhovedet muligt?" spurgte vi ved en konference den 11. september, hvor danske og udenlandske forskere bragte den nyeste viden i spil.

Spændvidden er stor. Helt konkret vil vi bl.a. drøfte, om der er fordele ved at spise en "Middelhavskost" eller en "Nordisk kost", om man kan bruge sms'er til at få unge til at spise sundere, og vi vil diskutere madens betydning for vores sundhed i forhold til andre risikofaktorer.

Finansiering af den nødvendige forskning inden for fødevareområdet er en sikker investering i fremtiden, men vores flotte styrkeposition kan så nemt som ingenting ødelægges af svigtende støtte til de nødvendige forskningsprojekter.

Lars Hinrichsen
Direktør for Danish Meat Research Institute

Den nye viden kan bruges til at udvikle bedre og sundere fødevarer og formentligt også nye kostråd. På kort sigt vil det give værditilvækst hos danske virksomheder og på længere sigt reducere forekomsten af livsstilssygdommene, der forringer vores livskvalitet.

De fleste af forskerne får støtte fra Det Strategiske Forskningsråd, fordi de kan være med til at finde løsninger på den opgave, vi har fået pålagt: At give befolkningen forudsætningerne for en sund livsstil og stimulere produktion af bæredygtige, konkurrencedygtige og innovative fødevarer. Danmark har en helt særlig styrkeposition, hvad angår fremstilling af fødevarer, og repræsenterer én af verdens største fødevareklynger. Fødevarevirksomhedernes imponerende eksporteventyr skaffer nødvendig velfærd til landet og skaber nye arbejdspladser.

Danmarks unikke position
Og potentialet er endnu større. På Business‐skolerne vil de sige, at den danske fødevareklynge er landets bedste business case, og at investeringer i fødevarer er investeringer i værdiskabelse og vækst. At Danmark har en helt unik position skyldes i høj grad, at der over årtier er opbygget stærke, verdensførende forskningsmiljøer på vidensinstitutionerne og i virksomhederne på tværs af alle de mange forskellige fødevarekompetencer, og at man i fødevareklyngen har lært at arbejde tæt sammen om de fælles udfordringer på beslægtede områder.

Finansiering af den nødvendige forskning inden for fødevareområdet er en sikker investering i fremtiden, men vores flotte styrkeposition kan så nemt som ingenting ødelægges af svigtende støtte til de nødvendige forskningsprojekter.

Det er derfor helt centralt, at den strategiske forskning inden for fødevareområdet prioriteres højt. Inspiration, resultater fra forskningen og entreprenant vedholdenhed er det brændstof, der skaber den innovation, de arbejdspladser, den velfærd og sundhed, som vi alle går og sukker efter.

Kan man spise sig sund? Svaret ligger i luften - ja, det kan man, og vi ved allerede rigtig meget om, hvad der skal til. Som en stor fødevarenation har vi alle forudsætninger for at ændre på den kedelige udvikling i livsstilssygdommene. Danske virksomheder og vidensinstitutioner er allerede nået meget langt. Men som de siger på film: "You ain't seen nothing yet..."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Leopold Hinrichsen

Forretningsdirektør, Fødevarer og Produktion, Teknologisk Institut
eMBA fra DTU (2005), ph.d. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00