SU-reformen er på plads

REFORM: Regeringen og de borgerlige partier er nu enige om SU-reformen, som skal bidrage med 2,2 milliarder kroner til vækstplanen. Læs her, hvad reformen kommer til at betyde.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Agnete Finnemann Scheel

”Vi har lavet en SU-reform, som samlet set bidrager med 2,2 milliarder til at skabe vækst i Danmark.”

Sådan præsenterer uddannelsesminister Morten Østergaard (R) den nye SU-reform, som forligspartierne, bestående af regeringspartierne, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, nu har forhandlet på plads.

Reformen er blevet slebet til, siden regeringen fremlagde sit udspil i februar. Det betyder blandt andet, at beregningen af satsen til de hjemmeboende er ændret til at være baseret på husstand i stedet for på begge biologiske forældre. Det var en af Dansk Folkepartis mærkesager. 

”Vi kunne ikke hindre, at beløbet blev sænket en lille smule. Men vi synes, der er punkter, hvor vi har fået ting ind, som gør, at den reform er spiselig,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl, forskningsordfører for Dansk Folkeparti.

Der bliver nemlig generelt skåret i de hjemmeboedes SU, så den bliver beregnet på baggrund af forældrenes indkomst. Dog bliver hjemmeboende med lavtlønnede forældre, som i dag får en højere sats, alligevel helt fredet. 

En betinget SU
Begynder den studerende på studiet inden to år efter endt studentereksamen, kan den studerende indkassere det sjette SU-år. Det kræver dog også, at de studerende som udgangspunkt tager alle deres eksaminer til tiden og maksimalt er et halvt år forsinket.

Noget af det, der er blevet debatteret, er de såkaldte SU-ryttere, der tager mange ungdomsuddannelser for at kunne få SU. Med reformen kommer der et loft på maksimalt fem påbegyndte uddannelser. Det betyder, at den sjette uddannelse altså ikke udløser SU.

Der bliver dog ikke kun skåret i SU'en.

Reformen giver de studerende et højere fribeløb, så de fra 2014 må tjene 1.500 kroner mere om måneden, end de må i dag, og fra 2.500 kroner mere fra 2015.

"Den enkelte studerende skal selv tage ansvar og vurdere, hvor meget de kan arbejde ved siden af deres studier," siger forsknings- og uddannelsesordfører for Konservative, Vivi Kier.

Kan vente kontant bonus
Derudover får de studerende nu et transport-fradrag.

En enkelt bonus-ordning er det også blevet til. Det betyder, at studerende, som gennemfører deres studier hurtigere end det, uddannelsen er normeret til, vil få udbetalt en kontant bonus. En ordning, som Venstre blandt andet har slået på tromme for.

Bonussen udbetales som stipendium på 2.877 kr. for hver måned, den studerende færdiggør studiet hurtigere end normeret tid. Bonussen svarer til halvdelen af SU-stipendiet til udeboende på videregående uddannelser, som i dag er på 5.753 kroner.

Fra SU til vækst
Uddannelsesministeren lægger stor vægt på, at reformen bidrager til Vækstplanen, som ventes på plads inden for den nærmeste fremtid.

Og regeringen har da også fundet yderligere 200 millioner kroner i SU-reformen end planlagt ved at fremrykke ændringen af satsreguleringen med et år.

Enhedslisten står som det eneste parti uden for reformen. 

Regeringen fremlagde sit udspil til SU-reformen 19. februar i år. Læs udspillet her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Mads Rørvig

Administrerende direktør, De Danske Bilimportører
cand.merc. (CBS 2010)

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

0:000:00