Talkrigen og de to versioner af virkeligheden

ANALYSE: Universiteterne fortsætter den hårde kritik af den nye dimensioneringsmodel. Uddannelsesministeren vil lytte, men ikke ændre grundlæggende på den model, der skal skære antallet af studiepladser ned.

Københavns Universitet har været den hårdeste kritikker af den nye begrænsning på antallet af studiepladser. Der er stor uenighed blandt universiteterne og Uddannelsesministeriet&nbsp;om, hvilke konsekvenser den nye begrænsning vil få.<br>
Københavns Universitet har været den hårdeste kritikker af den nye begrænsning på antallet af studiepladser. Der er stor uenighed blandt universiteterne og Uddannelsesministeriet om, hvilke konsekvenser den nye begrænsning vil få.
Foto: Christoffer Regild/Københavns Universitet
Mads Bang
Fakta
Uddannelsesgrupper med en overledighed i syv af de seneste ti år udtages til dimensionering. Ledigheden måles i det andet år, efter de studerende er blevet færdige med deres uddannelse.
  • Uddannelsesgrupper med en ledighed på 2 til 5 procentpoint over gennemsnittet skal reducere antallet af studiepladser med 10 procent.
  • Uddannelsesgrupper med en ledighed på 5 til 7½ procentpoint over gennemsnittet skal reducere antallet af studiepladser med 20 procent.
  • Uddannelsesgrupper med en ledighed på 7½ til 10 procentpoint over gennemsnittet skal reducere antallet af studiepladser med 30 procent.
Uddannelsesgrupperne følger den opdeling, som Udvalget for Kvalitet og Relevans i de Videregående Uddannelser har opstillet.

Dimensioneringen indfases gradvist de næste tre år.

Dimensioneringen udmeldes som et 3-årigt loft.

Kilde: Uddannelses- og forskningsministeriet

Det handler om at holde tungen lige i munden, når man skal finde ud af op og ned i uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsens (R) dimensioneringsmodel. Og universiteternes kritik af den.

Modellen blev lanceret for to uger siden. Den skal begrænse antallet af unge, der tager uddannelser, som de seneste ti år har været mere ramt af ledighed end gennemsnittet. Modellen har skabt stor splittelse mellem ministeren og universiteterne.

Den er blevet kaldt alt fra et forsigtigt udspil til en massakre på humaniora.

0:000:00