Debat

TDC: Drop omprioritering, og send penge til efterspurgte uddannelser

DEBAT: Hvis regeringen mener, at de vil skabe et uddannelsessystem til fremtiden, så burde de aflyse omprioriteringen og lade pengene blive i uddannelsessektoren, skriver Jens Aaløse fra TDC.

Universiteter
som ITU, DTU og CBS afviser kvalificerede ansøgere til de it-uddannelser, som
der er efterspørgsel efter hos rigtig mange virksomheder, fordi der
mangler penge i systemet, skriver Jens Aaløse, koncerndirektør i TDC.
Universiteter som ITU, DTU og CBS afviser kvalificerede ansøgere til de it-uddannelser, som der er efterspørgsel efter hos rigtig mange virksomheder, fordi der mangler penge i systemet, skriver Jens Aaløse, koncerndirektør i TDC.Foto: TDC/Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Aaløse
Koncerndirektør i TDC

Fleksible universitetsuddannelser til fremtiden hedder regeringens nyeste uddannelsespolitiske udspil, som uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers præsenterede i sidste uge.

Udspillet har mange gode takter, og regeringen tager et stort skridt i den rigtige retning i forhold til at skabe et uddannelsessystem, som er koblet tættere til erhvervslivet, og som giver mere fleksible muligheder for at sammensætte en uddannelse. Og ikke mindst integration af digitale kompetencer og teknologiforståelse i alle universitetsuddannelser.

Vi bakker op om denne retning, men det havde været mere retvisende, hvis regeringen havde tilføjet et ”digital” i udspillets titel.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Midler til it-uddannelser skal prioriteres
For fremtiden er i den grad digital, og den digitale transformation af vores samfund er den klangbund, behovet for at ændre på vores universitetsuddannelser, udspringer af.

Analyser fra Udvalg om bedre universitetsuddannelser, som ligger til grund for udspillet, viser da også, at det netop er ansættelser af universitetsuddannede fra it-uddannelserne, som virksomhederne vurderer vil skabe mest værdi.

Hvis regeringen for alvor mener, at de vil skabe et uddannelsessystem til fremtiden, burde man i stedet for omprioritering hellere lade pengene blive i uddannelsessektoren og kanalisere dem over til de uddannelser, som der er stor efterspørgsel efter.

Jens Aaløse
Koncerndirektør, TDC

Som en af landets største virksomheder, hvor digitale færdigheder er en kernekompetence hos de fleste medarbejdere, efterlyser vi derfor, at regeringen også vil prioritere midler til netop it-uddannelserne.

Fagretning bør være fleksibel
Vores samfund er i gang med en transformation mod et digitalt arbejdsmarked, som på grund af den hurtige teknologiske udvikling er foranderlig og uforudsigelig.

Det kræver et uddannelsessystem, som ikke fastlåser studerende til én fagretning, men i stedet giver de studerende mulighed for at sammensætte deres uddannelser på tværs af faggrænser.

Universiteterne i dag har en slagside mod at uddanne specialister, men giver ikke så gode mulighed for at kombinere fagområder. Og det er et problem.

For selvom vi i erhvervslivet fortsat får brug for mange flere it-specialister, får vi også brug for profiler, som kan bygge bro mellem for eksempel vores it-udvikling og vores kommercielle del af organisationen, ligesom vi har brug for de humanistiske kompetencer kombineret med it-forståelse i vores udvikling af digitale kunderejser og services.

Derfor kan det give god mening for nogle at skifte fagspor mellem bachelor og kandidat. Og når det samtidig er svært at forudsige præcis, hvilke kompetencer der bliver behov for, er fleksibilitet i valg af fagretning endnu vigtigere.

Regeringens forslag om tværgående kandidatuddannelser, kan være vejen til at uddanne flere digitale profiler, hvis flere kombinerer deres fagretning med it, hvor det giver mening.

For det er de digitale profiler, der allerede er og kommer til at blive endnu større efterspørgsel efter både i TDC Group og i de øvrige dele af erhvervslivet.

Udvidelse af retskrav er godt
Hastigheden af den teknologiske udvikling medfører, at viden og kompetencer hurtigere forældes, og således bliver det også vigtigt hurtigere at få prøvet sin teoretiske viden af i praksis.

Derfor er det udvidet retskrav og udvidelsen af erhvervskandidatuddannelsen den helt rigtige vej at gå, da studerende hurtigere får mulighed for at prøve kræfter med erhvervslivet og får en bedre fornemmelse af, hvilke karriereveje og dermed kandidatuddannelser som er interessante og relevante for den enkelte og efterspurgt af erhvervslivet.

Vi har desuden brug for medarbejdere, som er motiverede, nysgerrige, tør fejle og har et drive til at lære nyt. Denne kultur skal universiteterne understøtte, og derfor hilser vi det velkomment, at regeringens ønsker at gøre op med karakterræs og nulfejlskultur.

Men skal vi have de studerende til at udnytte de nye muligheder, kræver det, at vi som virksomheder også begynder at ansætte bachelorer. Det gælder også os selv i TDC Group, og vi vil derfor gerne være med til at kickstarte denne kulturændring ved som en start at ansætte bachelorer i vores graduate program.

Kvalificerede ansøgere afvises på grund af økonomi
Regeringen ønsker samtidig, at ”universiteterne løbende skal tilpasse antallet af studiepladser til efterspørgslen på arbejdsmarkedet”. Den del er svær at være uenig i, men det springende punkt handler om, hvorvidt regeringen også økonomisk vil prioritere dette.

For helt aktuelt må vi desværre konstatere, at universiteter som ITU, DTU og CBS afviser kvalificerede ansøgere til de it-uddannelser, som der er så stor efterspørgsel efter hos rigtig mange virksomheder, fordi der mangler penge i systemet.

Selvom regeringen har givet lidt på finansloven, så kommer det på et bagtæppe af massive besparelser på uddannelse.

Hvis regeringen for alvor mener, at de vil skabe et uddannelsessystem til fremtiden, burde man i stedet for omprioritering hellere lade pengene blive i uddannelsessektoren og kanalisere dem over til de uddannelser, som der er stor efterspørgsel efter.

It-uddannelserne ville være et godt sted at starte, da der allerede i dag er et alarmerende underskud af kandidater.

Et underskud, der desværre kun ser ud til at blive større i fremtiden, hvis ikke der bliver plads til flere studerende på it-uddannelserne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Aaløse

Ledende partner, Maj Invest, bestyrelsesmedlem, Maj Invest Holding
Virksomhedsadministration (CBS. 2001)

0:000:00