"Uambitiøst": DF kritiserer handicapudspil for manglende fokus på uddannelse

KRITIK: Regeringen præsenterede mandag en plan, som skal få handicappede i job. Men udspillet er renset for initiativer på området for videregående uddannelser, hvilket får DF til at kalde udspillet uambitiøst. 

Foto: Ritzau Scanpix/Kristian Djurhuus
Toke Gade Crone Kristiansen

"Et absolut uambitiøst udspil, som ikke kan stå alene."

Sådan lyder vurderingen af regeringens nye handicapudspil fra Jens Henrik Thulesen Dahl, forsknings- og uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti. 

Planen, som blev præsenteret af regeringen mandag, går ud på at få flere handicappede i job, og her har regeringen sat sig som mål, at 13.000 flere skal være i beskæftigelse per 2025.

Dokumentation

De fire indsatsområder i udspillet er:

1. Mindre bureaukrati og smidigere overgange fra for eksempel uddannelse til job:

– Ingen aldersgrænse for hjælpemidler til job

– En smidigere overgang mellem uddannelse og job.

2. Målrettet indsats for et få flere med handicap i job:

– Udvikling af et kompetencekort, der skal synliggøre handicap og støttemuligheder. Forslaget fra regeringen lyder, at en arbejdsgruppe bestående af DF, DA, LO og KL skal udvikle kompetencekortet.

– Jobuge for virksomheder og personer med handicap: Forslaget lyder på, at der de næste tre år skal afholdes en årlig jobuge, hvor virksomheder og personer med handicap kan møde hinanden.

– Flere job gennem lokale partnerskaber: Regeringen vil etablere en pulje, hvor kommunerne kan søge midler til at etablere partnerskaber med centrale aktører på området.

– Styrket fokus på handicapområdet i jobcentrene: Regeringen vil styrke den såkaldte nøglepersonsordning på jobcentrene. Der skal være halvårlige vidensseminarer og opkvalificering, så alle medarbejdere i jobcentrene bliver klar over, hvad der er af støttemuligheder på området.

3. Bedre uddannelsesmuligheder:

– Regeringen vil undersøge muligheden for, at unge med handicap nemmere kan tage en EUD, blandt andet ved at tage praktikperioden på nedsat tid.

– Det foreslås at etablere to ekstra klasser til personer med autismespektrumforstyrrelse.

4. Mere viden om handicap og færre fordomme:

– Regeringen vil kortlægge jobcentrenes handicapindsats og lave årlige surveyanalyser.

– Det foreslås samtidig at etablere en vidensplatform, der skal samle den eksisterende viden om, hvordan flere handicappede bringes i beskæftigelse.

Find hele udspillet her. 

Tiltag på vej under Uddannelses- og Forskningsministeriet
Det nye bevillingssystem for de videregående uddannelser, der træder i kraft per 1. januar 2019, skal understøtte, at alle studerende har et godt studieforløb og har mulighed for at færdiggøre deres uddannelser.

Hver uddannelsesinstitution vil blive kompenseret økonomisk for den eventuelle gennemsnitlige ekstra studietidsforsinkelse for visse grupper af studerende. Det gælder blandt andet modtagere af handicaptillæg.

Smidigere dispensationsveje

Studerende med et handicap har givet udtryk for, at de oplever, at dispensationspraksis på de videregående uddannelsesinstitutioner i forhold til eksaminer og studieforløbet i øvrigt er en stressfaktor og kan udgøre en barriere for fremdriften i deres studieforløb.
Uddannelses- og forskningsministeren vil derfor i dialog med institutionerne følge op på problemstillinger i forbindelse med institutionernes dispensationspraksis for studerende med handicap.

Kilde:Regeringens udspil "Flere mennesker med handicap skal i job"  2018. 


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00