Udenlandske studerende giver overskud

KORT NYT: Ny analyse viser, at udenlandske studerende generelt giver overskud for Danmark. Der er dog stor forskel på uddannelserne.

Ifølge ny analyse fra DEA har politikerne ingen grund til bekymring. Internationale studerende er ikke en offentlig udgiftspost. De skaber samlet set økonomisk overskud til den offentlige sektor. Ved endt uddannelse er næsten 40 procent af de internationale studerende stadig i Danmark, og de indgår i den danske arbejdsstyrke.

Det økonomiske overskud kommer hovedsageligt fra skatteindtægter fra de studerende, der bliver i Danmark efter endt uddannelse. Ifølge undersøgelsen er bidraget størst fra de studerende, der har taget en lang videregående uddannelse, hvor det primært har været en teknisk eller samfundsvidenskabelig uddannelse. Næststørste bidrag er de korte videregående uddannelser, hvor det primært er en humanistisk eller samfundsvidenskab uddannelse, de internationale studerende har taget.

Modsat giver de mellemlange videregående uddannelser samt bacheloruddannelser et negativt nettobidrag. Grunden er blandt andet, at det danske arbejdsmarked ikke er rustet til bacheloruddannelserne, og de studerende vælger derfor at tage hjem igen.

Dokumentation

DEA's undersøgelse

Lang videregående uddannelse: bidrager med 230 mio. kr. Her har de studerende primært taget en teknisk (41 procent) eller en samfundsvidenskabelig uddannelse (36 procent)

Kort videregående uddannelse: bidrager med 30 mio. kr. Her er en samfundsvidenskabelig uddannelse (52 procent) mest populær, efterfulgt af en humanistisk uddannelse (24 procent)

Mellemlang videregående uddannelse: giver underskud på ca. 60 mio. kr. De studerende tager primært en teknisk eller en sundhedsvidenskabelig uddannelse.

Bacheloruddannelse: giver underskud på 40 mio. kr. De studerende tager primært en humanistisk eller en samfundsvidenskabelig uddannelse.

 

Kilde: DEA – samfundsøkonomisk analyse af internationale studerende.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00