Debat

Universiteter: Tommy Ahlers kan ikke både blæse og have mel i munden

DEBAT: Der er gode takter i regeringens udspil til fremtidens universitetsuddannelser. Men løfterne om øget kvalitet harmonerer dårligt med de fortsatte nedskæringer på uddannelsesområdet, skriver Jesper Langergaard, direktør, Danske Universiteter.

Uddannelser tales op politisk, men kommer til at have 10.000 kroner mindre per studerende om året i 2021. Det hænger ikke sammen, mener Danske Universiteter.
Uddannelser tales op politisk, men kommer til at have 10.000 kroner mindre per studerende om året i 2021. Det hænger ikke sammen, mener Danske Universiteter.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Nikolai Evereth Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Langergaard
Direktør, Danske Universiteter

Store ambitioner.

Det var overskriften på Tommy Ahlers første powerpoint ved præsentationen af udspillet ”Fleksible uddannelser til fremtiden”, som han fremlagde på et pressemøde mandag 17. september.

Under overskriften tonede et billede frem af fire unge studerende i færd med at eksperimentere med modelraketter.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Stilen er lagt, ambitionerne er høje, og universiteterne stemmer i koret af roser til uddannelses- og forskningsministeren.

Gode takter i udspillet
Vi er glade for, at der nu lægges op til at forlænge de studerendes retskrav til tre år, så de ikke mister retten til at fortsætte på en kandidatuddannelse, selvom de vælger at prøve kræfter med arbejdsmarkedet eller tage et udenlandskophold efter afsluttet bachelor.

Løfter om både mere feedback, undervisning og vejledning får en svær gang på jord med de fortsatte besparelser på uddannelserne. Man kan ganske enkelt ikke få mere for mindre.

Jesper Langergaard
Direktør, Danske Universiteter

Vi er også begejstrede for, at man udvider erhvervskandidatordningen, så flere kandidatuddannelser kan tages på deltid ved siden af et job.

Endelig møder vi også forslaget om at afskaffe den såkaldte hurtigstartsbonus med åbne arme. Det har vi slået på tromme for længe.

Hvordan skal mindre uddannelse øge kvaliteten?
Der er altså gode takter i udspillet, der giver bedre muligheder for fleksibilitet for de studerende. Det bakker vi fuldt op om.

Det er dog ingen hemmelighed, at vi ikke er forelskede i forslaget om udbud af et-årige masteruddannelser.

Vi har svært ved at se, hvordan mindre uddannelse skal øge kvaliteten af universitetsuddannelserne, eller hvem der efterspørger det.

Men vi indgår selvfølgelig konstruktivt i dialogen med ministeriet, og vi mener stadig, at udspillet overordnet set er godt og gennemarbejdet.

Universiteterne var med i forarbejdet til udspillet, da vi var repræsenterede i Udvalget for Bedre Universitetsuddannelser.

Dansk Industri, Dansk Erhverv og AC sad også med om bordet.

Så når vi roser udspillet, er det også en kvittering for, at de relevante parter har været inddragede og taget med på råd forud for udspillet.

De mange møder i ministeriet i Børsgade har givet afkast.

Man kan ikke både blæse og have mel i munden
Men tilbage til de høje ambitioner.

De er der i udspillet, og vi er glade for dem.

Men der er noget, som ikke hænger sammen.

Løfter om både mere feedback, undervisning og vejledning får en svær gang på jord med de fortsatte besparelser på uddannelserne.

Man kan ganske enkelt ikke få mere for mindre. Uddannelse tales op politisk, men beskæres nedefra.

De høje ambitioner, som universiteterne møder, er svære at forene med regeringens besparelser, der hvert år skærer to procent af uddannelsernes bevillinger.

Universiteterne kommer til at have 10.000 kroner mindre per studerende om året i 2021 sammenlignet med 2012.

Derfor opfordrer vi på det kraftigste Folketingets partier til at stoppe to-procentbesparelserne nu, så vi rent faktisk kan gennemføre de mange initiativer i udspillet og leve op til de høje ambitioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Langergaard

Direktør, Danske Universiteter
MA i European Studies (University of Bradford 1991), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00